Lengyel kormányszóvivő az uniós bíróság döntéséről: a zsarolás nem a helyes út

2021. október 27. 18:05
Az EU Bírósága szerdán napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra.

A Lengyelországgal szemben az Európai Unióban (EU) alkalmazott büntetés és zsarolás nem helyes út – kommentálta szerdán a lengyel kormányszóvivő az EU Bírósága által kirótt pénzbüntetést, hangsúlyozva, hogy a vitás ügyet, a fegyelmi kamarát illetően a varsói kormány már változásokat jelentett be.  

Az EU Bírósága szerdán napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, amiért a kormány, a bíróság rendelkezésével szembemenve, nem függesztette fel a bírói jogsértések kiküszöbölésére a lengyel legfelsőbb bíróságon létrehozott fegyelmi kamarát. A döntésre reagálva Piotr Müller lengyel kormányszóvivő aláhúzta:

az igazságügy szervezése az uniós tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik.    

Hozzátette: a fegyelmi kamarát illető változásokat a kormány képviselői is szükségesnek nevezték, viszont a Varsóval szemben alkalmazott „büntetés és zsarolás nem a helyes út”.    

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta úgy látta: az EU Bírósága a hatáskörén túllépve döntött, rendelkezésében „teljességgel semmibe veszi a lengyel alaptörvényt” és a lengyel alkotmánybíróság döntéseit. A varsói taláros testület ugyanis október elején kimondta: a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, és az EU-ra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak. Az igazságügy pedig nem tartozik az uniós alapszerződésekben felsorolt olyan területek közé, amelyekre a hatáskörök átruházása vonatkozik.    

Az EU Bíróságának büntetése

Az EU Bírósága július közepén döntött úgy, hogy a fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is. Az Európai Bizottság később szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.    

A szerdán elrendelt egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének. A fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform képviselői az uniós bírósági döntés nyomán azt követelték, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére a fegyelmi kamara megszüntetését előirányzó törvény tervezetét.    

A  varsói legfelsőbb bíróság elnöke, Malgorzata Manowska már augusztus elején korlátozta a fegyelmi kamara működését az új szabályozás kidolgozásáig. A kamarának a felgyorsítandó igazságügyi reform keretében tervezett feloszlatását később a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes jelentette be, múlt szerdán pedig megerősítette:

a reform tervezete már elkészült.

Ezekről a tervekről beszélt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is az Európai Parlamentben elhangzott múlt heti felszólalásában. Aláhúzta egyúttal, hogy kormánya nem az uniós nyomás alatt, hanem saját hatáskörében fog cselekedni ez ügyben.

(MTI)

Fotó: Anne-Sophie Nival / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az igazságszolgáltatás nemzeti hatáskör. Ezt még kommunista elődeid sem tagadták. Az EU most átlép egy határt, ahol már semmi nem különbözteti meg a szovjet birodalmi mentalitástól.

Ugye milyen messzire jutottunk a bécsi cukrászda mézesmadzagjától, mennyi mindent nem tudtunk az EU-ról amikor szavazni kellett a csatlakozásról?

Azt is kiszámoltad, mennyi haszna volt ebből a nyugati cégeknek, mennyi ment oda vissza megrendelések formájában? Nem tudtok elszakadni a jóságos nagybácsi elmélettől, talán még el is hiszitek, hogy minket csupa jóságból, és nem a várható gazdasági és politikai haszontól vezérelve vettek fel az EU-ba.

Most éppen az a baj, hogy ez a haszon veszni látszik a nyugat számára. Nem a jogállam a probléma, ahogy látható azt ők is leszarják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés