Orbán Viktor: Az EU-n belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méreteket öltött

2021. október 26. 18:41
A kormányfő szerint az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.

Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét. A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.    

A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el

Orbán Viktor azt mondta: a megbeszélésen szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött. A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el, és a bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át – tette hozzá.    

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe - jelentette ki. Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad. „És ennek a Brezsnyev-doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal” – fogalmazott. Kijelentette:

Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták „keresztre feszíteni” az Európai Parlamentben.

Köszönetet mondott Marine Le Pennek, amiért minden egyes alkalommal, amikor az Európai Parlamentben igazságtalanul támadták Magyarországot, akkor ő és pártja is mindig kiállt Magyarország mellett.    

Közölte: a tárgyalásokon megállapították, hogy nagy kihívások előtt állnak, az EU versenyképessége csökken a világgazdaságban, és nincs kellő politikai befolyása és ereje a nemzetközi térben. Hangsúlyozta: nem tudták megoldani az unióra nehezedő migrációs nyomást. Ez – fogalmazott – „egy élő seb”, folyamatos tehertétel és kihívás. Kitért arra is, hogy nem tudnak megküzdeni az unió szintjén az energiaárak elszabadulásával sem.    

A Fidesz mint „európai politikai agglegény”

Orbán Viktor kijelentette: ellenezik, hogy bármifajta európai szuperállam jöjjön létre. A kormányfő közölte: megállapították azt is, hogy egész Európában a hagyományos pártstruktúrák átalakulófélben vannak, és ebben az átalakulásban együtt akarnak működni egymással.    

Az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás

– mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: pártja „európai politikai agglegény” lett, tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt „olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került”, hogy ott már nem volt keresnivalója a Fidesznek.    

Marine Le Pen és pártja potenciális szövetséges

Orbán Viktor emlékeztetett: az új csoportosulás döntő lépését már korábban megtették, hiszen július elején 15 európai párt, a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés is aláírt egy közös nyilatkozatot. Szerinte ez volt a jégtörés, azóta építik az együttműködést, és ennek fontos állomása ez a találkozó is. Hozzátette: a következő hetekben és hónapokban szeretnék, ha ez a folyamat felgyorsulna.    

Kérdésre válaszolva kiemelte: kifutott a talaj azon pártszövetségek alól, amelyek az elmúlt 30-40 évben létrejöttek, egy új korszak jön, ezért keresi azokat a partnereket, akikkel ebben az új korszakban együtt tudnak működni. Marine Le Pen és pártja potenciális szövetséges – mondta, majd hozzátette: a tárgyalások elején vannak, ezért nem tud válaszolni arra, milyen formát fog majd ölteni az együttműködés, de a szándék megvan, az biztos.    

Közölte: szolidárisak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, aki „rendkívül igazságtalan” eljárás alatt áll.     

Salvini a mi hősünk, aki belügyminiszterként bebizonyította, hogy még a tengeren is meg lehet állítani a migrációt

– mondta a miniszterelnök, aki szerint az ilyen emberek az európai politikában elismerést és tiszteletet érdemelnének, nem jogi eljárásokat. Kérdésre válaszolva leszögezte: az Európa jövőjéről szóló vitában a magyar vélemény középpontjában a migráció, a szuverenitás és a szabadság áll majd. Hangsúlyozta: az intenzitás, ahogyan a migránsok érkeznek Európa határaihoz változik, de a „seb ugyanúgy nyitott”, ez a kérdés nincs elrendezve, nincs válasz arra, hogy Európa mit akar kezdeni a migrációval.    

Tiszta vizet kell önteni a pohárba – folytatta, kijelentve, hogy a magyar álláspont szerint a migráció rossz dolog, ezért alapvetően védekezni kell ellene. Arra a kérdésre, hogy melyik francia elnökjelöltet támogatná, a magyar kormányfő azt mondta: Magyarország tiszteli a francia népet, és egyáltalán nem gondolja, hogy állást kellene foglalnia bármilyen rá tartozó döntésben, különösen nem akkor, ha az egy személyre vonatkozik. Szintén kérdésre válaszolva leszögezte:

európai démosz nincsen, ezért nem is lehet a népakaratot európai szinten kifejezni, csak nemzetállami szinten.    

A szuperállam brüsszeli elképzelései tévutat jelentenek – tette hozzá. A kormányfő arra is kitért: az EU asztalán lévő „klímavédeleminek mondott” szabályozási csomag tönkre fogja tenni az egész európai középosztályt, ezért minden eszközt be kell vetni, hogy ezt megakadályozzák. Közölte: arra kérte Marine Le Pent, hogy tegyen meg mindent azért, hogy Franciaország is álljon ki a középosztályt megvédő, a mostani magas energiaárakra adott kormányzati válaszok mellett.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ti érveltek azzal, hogy egy közös célért az ördöggel is össze kell, fogni, és kebletekre öleltétek az egykor lefasisztázott Jobbikot. Most a közös cél fontosabb, mint az, hogy Marie Le Pen mit gondol a nekünk járó pénzekről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés