A Semmelweis Egyetem visszautasítja a 444.hu állításait

2021. október 19. 13:38

A Semmelweis Egyetem határozottan visszautasítja a 444.hu hírportálon kedden „A világ vezető lapjába szánták, végül egy öregedéstudományi folyóiratban jelent meg Merkelyék országos kutatása¨ című cikk bújtatott állítását, amely szerint az országos, reprezentatív H-UNCOVER vizsgálatról szóló publikáció nem annak tudományos értéke, hanem protekció alapján jelent meg a Springer lapcsoport tulajdonában álló, amerikai lapban.

2021. október 19. 13:38
null

„A GeroScience az amerikai öregedéstudományi tudományos társaság nyolcas impaktfaktorral rendelkező, nagy presztízsű lapja, melynek főszerkesztője magyar. Minden hazai egyetem törekvése az, hogy minél több tudományos lap főszerkesztője dolgozzon az intézményei falai között” – írta az egyetem a honlapján megjelent közleményben.    

Neves amerikai szakemberek elemezték a magyar kutatást

Az összegzés szerint a cikk rövid idő alatt, a közleményük megjelenésének időpontjában már 35 nemzetközi hivatkozást ért el, ami kimagasló értéknek számít.

Az intézmény szerint a publikáció sikerét mutatja, hogy a járványtan és a virológia három nemzetközi hírű szaktekintélye, három professzor – Martin McKee, Jorge Quarleri és S. V. Subramanian – írt szerkesztői közleményt, elemezve a H-UNCOVER vizsgálat tanulságait.

Nem teljesítette a lap az egyetem kéréseit

Kifejtették: Martin McKee Európa vezető epidemiológusa, az Európai Népegészségügyi Társaság (European Public Health Association) korábbi elnöke, a WHO alatt működő European Observatory on Health Systems and Policies kutatási igazgatója. Jorge Quarleri Argentína vezető virológus kutatója, S. V. Subramanian a Harvard Egyetem professzora, aki a nemzetközi tudományos életben a legidézettebb egy százalék közé tartozik. Közölték azt is, hogy az egyetemet október 12-én kereste meg a 444.hu szerkesztősége kérdéseivel, ezekre az intézmény két nappal később részletesen válaszolt, azzal a kéréssel, hogy változtatás nélkül közölje a válaszokat a portál.    

„és bár az írást megkeresésünkre kiegészítette az újságíró, az még jelenleg is több ponton csúsztatásokat tartalmaz, részben a névtelen forrásokra hivatkozva” – hangsúlyozták.

Az egyetem ezért közzétette honlapján az ügyben leírt válaszait teljes terjedelemben.    

„Az újságírás azon gyakorlata, mely névtelen források véleményét állítja szembe nevüket vállaló szakértők által közölt, ellenőrizhető tényekkel, félrevezeti a közvéleményt és nem objektív” – fogalmaztak a közleményben.

(MTI)

Fotó: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2021. október 19. 16:33
Azért egy 8-as IF lapban publikálásért a legtöbb kutató a fél kezét odaadná. Szóval azért hátrább az agarakkal liPsik. Tegye fel a kezét, akinek van 8-as impakt faktorú publikációja...
elfújta az ellenszél
2021. október 19. 15:44
Senkinek ne legyenek illúziói, ha a moslék győz a választáson MINDENKIT ki fognak pucolni a közéletből, akit valaha együtt láttak Orbánnal, vagy csak szóbaállt vele. Vagy nem mondta elég határozottan hogy O1G és ezzel elvesztette a becsületét a retrókommunista, nosztalgianáci új hatalom szemében A szakmailag és emberileg is kiváló Merkely elleni gyűlöletkampány csak egy ujjgyakorlat ehhez
WLaci
2021. október 19. 15:25
Repülsz nemsokára, narancsrektor!
Teringettét
2021. október 19. 14:51
Két dologra minimum vall, ha egy 444-es, újságírónak csak jóindulattal nevezhető egyén tudományos kérdésekbe bubog bele: - mérhetetlenül nagy önbizalom; - rendkívül torz önkép. Az egybites olvasóiknak végül is teljesen mindegy, csak ekézve legyen a Kormány és a Haza, attól dagad és keményedik a balos liberálfasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik