Párizs és Berlin szerint Lengyelországnak feltételek nélkül be kell tartania az uniós szabályokat

2021. október 9. 6:57
Pénteken hasonló szellemű nyilatkozatot tett Ursula von der Leyen is.

Lengyelország jogi és erkölcsi kötelessége, hogy európai uniós tagállamként maradéktalanul és feltételek nélkül betartsa az uniós szabályokat – szögezte le a francia és a német külügyminiszter pénteken késő este kiadott közös közleményében. „Emlékeztetünk arra, hogy

az európai uniós tagság kéz a kézben jár a közös értékek és szabályok maradéktalan és feltétlen betartásával”

– áll Jean-Yves Le Drian francia és Heiko Maas német tárcavezető közleményében. Leszögezik, hogy ez minden tagállamra nézve értendő, így Lengyelországra is, amely fontos helyet foglal el az Európai Unióban.    

„Ez nem csupán erkölcsi kötelezettség. Ez jogi kötelezettség is” – áll a francia-német közleményében. Pénteken hasonló szellemű nyilatkozatot tett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aggasztónak nevezte a lengyel alkotmánybíróság előző napi döntését, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek az alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve. Ursula von der Leyen közölte: az uniós bizottság megkezdte a lengyel alkotmánybíróság döntésének elemzését, annak eredménye alapján határoz a további lépésekről.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/AFP pool/Jens Schlüter

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Uniónak kell betartani államai követelményeit.

A lengyelek sikeresen fognak hivatkozni a német alkotmánybíróság döntésére, és a saját döntésük jogi megalapozottságára.

Jó vastag bőrük van a németeknek.

Igen. És most úgy kezelnek minket, mintha mi választottuk volna a szovjet szférát, ahonnan magunkkal hoztuk a megélt birodalmi tapasztalatokat. Amely tapasztalatoktól a mostani birodalmi törekvéseket, a mostani ideológiai diktatúrát, egyetlen ideológia kötelezővé tételét látva déja vu érzésünk lehet.

Az EU nagy részben gumiszabályokra épül. A nyugat azt hitte, hogy a felvett országok bólogatva fogadnak el mindent, amit ők diktálnak. Most pedig elkezdik átértelmezni az eredeti szabályokat. Ide jutottunk a bécsi cukrászda nyitás blőd mézesmadzagjától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés