Karácsony most a Le Monde-ba írt cikket a demokrácia és a civilizáció válságáról

2021. szeptember 24. 9:28
A főpolgármester a baloldali francia lapban úgy fogalmaz, Orbán Viktor miniszterelnök rezsimje szinte az egész államot átvette a demokratikus intézmények ügyes manipulálása és a gazdaság korrupt vállalkozása révén.

A közép-európai demokratikus problémák strukturális problémákkal magyarázhatók, a populisták hibáztatása a demokrácia erodálásáért az ok-okozat összekeverése – érvelt Karácsony Gergely a Le Monde-ban megjelent írásában. Budapest főpolgármestere a francia balliberális lapban ezért a társadalmi igazságtalanságok korrigálására szólított fel, amely a nacionalista mozgalmak felé sodorja az állampolgárokat.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszámolt a rendszerváltáskori reményeiről, és „politikai tudatosságának” alakulásáról. Ma ezek a reakciók gyermeki naivitásnak tűnnek, vagy legalábbis egy idilli lelkiállapot termékének – írja.

A demokrácia és az emberi civilizáció jövője ugyanis most nagy veszélyben van,

egymást átfedő, sokrétű válságok fenyegetik – fogalmazott Karácsony. Három évtizeddel a kommunizmus összeomlása után Európában ismét szembesülünk az antidemokratikus politikai erőkkel, amelyek cselekedetei gyakran hasonlítanak a tegnapi kommunistákhoz. A régi kommunistákhoz hasonlóan ezek a mozgalmak támadják az idegen ügynököket, az állam ellenségeit. Politikai gyakorlatuk a demokrácia normáit és intézményeit rombolja, a közszférát tönkreteszi, és hazugsággal és manipulációval szellemileg mérgezi a polgárokat. A nacionalista populizmus hajlamos egy célra összpontosítani: az államhatalom és minden vagyonának monopolizálására.

Hazám esetében Orbán Viktor miniszterelnök rezsimje szinte az egész államot átvette a demokratikus intézmények ügyes manipulálása és a gazdaság korrupt vállalkozása révén – állítja Karácsony. A 2022. áprilisi parlamenti választások (amelyeken Orbánnal fogok szembenézni) döntőek lesznek abban, hogy meg lehet-e még fordítani a magyarországi államfogást – írja. Kitért a kelet-közép-európai sajátosságokra és a jelen problémáira, köztük a folyamatos növekedésre és az éghajlatváltozásra. E kihívásokkal szemben

nem engedhetjük meg magunknak a fatalizmust vagy az apátiát

szerepel a cikkben. A haladóknak hinniük kell az emberi haladás ígéretében. Gazdasági intézményeink és politikáink alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. Javíthatók azok az igazságtalanságok, amelyek távol tartják a polgárokat a demokráciától. A demokratikus párbeszéd csatornái helyreállíthatók.

Budapest polgármestereként tanúsíthatom, hogy mennyire fontos a helyi kormányzás – állítja. Akár demokratikus elkötelezettséggel, a kibocsátás csökkentésével, akár társadalmi beruházásokkal (olyan területeken, amelyeken az orbáni rezsim heves ellenzése ellenére már sokat haladtunk), a helyi hatalom ideális helyzetben van a polgárok életének javítására. Ebben a hónapban rendezik meg a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről című konferenciát, amely számos szereplőt fog össze, köztük polgármestereket, uniós tisztviselőket, aktivistákat és politikusokat. Ezek a résztvevők megvitatják korunk legégetőbb politikai kihívásainak megoldására vonatkozó stratégiákat, majd megfogalmazzák a jövőre vonatkozó alkalmazandó szakpolitikai ajánlásokat. Karácsony ismertette a Szabad Városok Szövetségének kezdeményezését is. „Meg kell nyernünk a szellemi harcot a nacionalista populizmus ellen, valamint a civilizációs harcot az éghajlatváltozás ellen, és ezt egyszerre kell tennünk” – zárta írását a főpolgármester.

(Fotó: MTI)

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mintha az aláírással is gondjai lennének!
D

Karácsonyt most nemzetközileg futtatják - el tudja mondani franciául, hogy őt Zuglóban elásták volna? Hogy ott politikai kérdések közelébe sem engedték? Magyarul mikrofonba mondta, még ha nem is tudott róla. Elmondta, hogy ő annak idején már Gyurcsány embere volt, és hogy most is ő áll mögötte, mert a pártja gyakorlatilag nem létezik?

Ezt mind az új demokrácia és jogállamiság jegyében.
Gelgő hazudik és ezt pontosan tudja ő is. Ezért súlyosabb a megítélése.

LOL

Úgy értitek, Karácsonyt futtatva már megint odabiggyesztették a nevét a mások által megírt cikk alá.

A fordítót feltüntették a cikkben vagy szellemi termékét kisajátították jó bolsevik szokás szerint?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés