Joe Biden szerint következményei lesznek a haiti migránsokkal szembeni bánásmódnak

2021. szeptember 24. 20:39
Következményekkel kell számolniuk a haiti migránsokkal szemben a déli amerikai határon durva bánásmódot alkalmazó texasi határőröknek – mondta pénteken Joe Biden amerikai elnök, aki történteket „szégyennek” nevezte az országra nézve.

Az elnök azonban elismerte, hogy végső soron őt terheli a felelősség a texasi-mexikói határon kialakult helyzetért. A határhoz haitiak ezrei érkeztek, a világhálón pedig olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken lóháton ülő texasi határőrök ostornak látszó és egyéb eszközöket vetettek be a bevándorlókkal szemben.    

Természetesen vállalom a felelősséget, én vagyok az elnök”

– mondta Biden újságíróknak a Fehér Házban. „Megígérem Önöknek, hogy azok az emberek fizetni fognak” – tette hozzá. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerdán gyors vizsgálatot rendelt el az ügyben a „szükségtelen” erőszak miatt, amelyet a határőrség alkalmazott a határt illegálisan átlépő haitiak ellen. Az ügyet követő széles körű felháborodás ellenére a határellenőrzés szigorítása miatt is növekszik a nyomás Bidenen.    

Mexikó eközben arra szólítja fel a határon tartózkodó haitiakat, hogy térjenek vissza a Guatemalával közös határhoz, és nyújtsanak be menedékkérelmet.    

Az ügy nyomán csütörtökön lemondott Daniel Foote, az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, aki éles hangvételű felmondólevelében bírálta a washingtoni vezetést amiatt, hogy haiti migránsok százait toloncoltatta vissza az utóbbi napokban a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta karibi államba. A napokban több mint tizennégyezer menedékkérő – zömében haiti állampolgár – vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio hídnál. A kitoloncolások vasárnap indultak, és volt, hogy naponta hét repülőjárat is indult Haitira. Lewis Owensnek, a texasi Val Verde megyei bírójának pénteki közlése szerint immár mindössze 225 migráns maradt a térségben. Haitit több csapás is érte az utóbbi időben. Jovenel Moise haiti elnököt július 7-én meggyilkolták, majd augusztusban először egy 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

(MTI)

Fotó: Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk sem lett következménye a 2006-os lovasrohamnak. Még csak a média sem kapta fel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés