Hiba azt gondolni, hogy a szexuális visszaélések a szexuális forradalom túlkapásainak tudhatók be

2021. szeptember 23. 15:23

Remélem Veres András sokat tanult és jegyzetelt, hogy átgondolja a nem is oly rég, 2019-ben hangoztatott álláspontját.

2021. szeptember 23. 15:23
null
Gábor György
Gábor György

„A Vatican News legfrissebb felületén olvasom, hogy a négynapos varsói gyermekvédő konferencián Adam Żak jezsuita, a lengyel püspöki kar gyermekvédelmi koordinátora szerint – aki hangsúlyozva, hogy az egyháznak meg kell küzdenie a szexuális visszaélések elleni küzdelmet fékező, a katolikus országok többségére jellemző egyházi hárító magatartással és az áldozathibáztatással –, hiba volt azt gondolni, hogy az egyházak részéről elkövetett szexuális visszaélések a nyugat dekadenciájának, a szexuális forradalom túlkapásainak tudhatók be.

Nem tudom, hogy ott volt-e a konferencián Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, mert ha igen, remélem sokat tanult és jegyzetelt, hogy átgondolja a nem is oly rég, 2019-ben hangoztatott álláspontját, miszerint 1. »a kiskorúak zaklatása és szexuális molesztálása legkevésbé egyházi ügy. Alapvetően világi jelenségről van szó« (a jezsuita Adam Żak által is emlegetett jellegzetes hárító magatartás), 2. »Nálunk valószínűleg kevesebb visszaélés történt, mint más országokban. Én úgy látom, a magyar ember és a magyar kultúra gyerek- és családbarát, ami akadályozza az ilyen irányú bűnelkövetést« (tribalizmus, jellegzetes nemzeti-törzsi szemlélet, amelynek az egyetemes katolicizmusban (katholikosz) való önellentmondó jelenlétét Ferenc pápa és környezete »törzsi katolicizmus«-nak (cattolicesimo tribale) nevezi.) Végül arra a kérdésre, hogy idehaza elterjedt a hallgatás és az áldozathibáztatás kultúrája, Veres püspök azt felelte, hogy 3. »Ezzel együtt a gyerekek védelme erősen benne él a magyar társadalomban« (Veres püspök vagy kozmetikázni igyekszik a helyzetet, vagy a szociológusok, a pszichológusok és a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek által feltárt valóságról mit sem tud), hogy végül a magyar püspök az alábbi konzekvenciához jusson el: 4. azokban az országokban, ahol sok visszaélésre derült fény, ott nem a sajtó szerepét és a sajtószabadság helyzetét illeti elismerés, hanem amott bizonyára sokkal több ilyen eset is történhetett, minthogy »meglátásom szerint liberálisabbak nálunk« (íme az Adam Żak által említett ujjal mutogatás szándéka, amely az egyházon belüli szexuális visszaéléseket a nyugati dekadenciának, a szexuális forradalom túlkapásainak kívánja betudni.)”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. szeptember 24. 21:41
filoZOOfus
kikicsoda
2021. szeptember 24. 16:18
Gábor György vagy analfabéta, vagy komoly szövegértelmezési gondjai vannk, vagy mind a kettő. Igen, a mocskos gyűlölködés fura dolgokat tud tenni az ember agyával (feltéve hogy van és kielégitően működik). Az eredményt ez a cikk kitűnően szemlélteti.
őrnagyőrnagy
2021. szeptember 24. 10:51
Ez a nyomorult semmit nem tud, csak minden nap magyart és keresztényt gyalázni, zsidókat magasztalni. Szívesen összeállítok egy listát a híres zsidókról, akiket elért a metoo...
amca
2021. szeptember 23. 21:32
Vki kinyitotta a majomketrec ajtaját,ez OK. De hogyan tanult meg ez a Gábor nevű orángután pötyögni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik