Gondolatok a Magyarországról alkotott képről Németországban (1990-2021)

2021. szeptember 20. 10:42

A németországi sajtónyilvánosság túlnyomó része a magyarországi ellenzéknek szurkol.

2021. szeptember 20. 10:42
null
K. Lengyel Zsolt
Corvinák

„A németországi média véleménymeghatározó ága nem kedveli Magyarországot. A magyar demokráciát több, mint egy évtizede azzal vádolja, hogy valójában diktatúrát épít vagy már azt működteti, és idegenellenes. E vád gyökerei a rendszerváltozás első éveibe nyúlnak vissza. A diktatórikus Magyarország mai képe arra hivatott, hogy balliberális értelemben befolyásolja a németországi és az Európai Uniós ideológiai-pártpolitikai csatározásokat.

A 2019. évi európai parlamenti és magyar helyhatósági választások nyomán mindegyre fokozódott a publicisztikai tudósítások és a hatalompolitikai érdekek összefonódása. A németországi sajtónyilvánosság túlnyomó része a magyarországi ellenzéknek szurkol, tehát hozzá kíván járulni Orbán Viktor bukásához. Ezért a 2022. évi magyarországi parlamenti választásig bizonyára tovább növekszik a németországi Magyarország-kép ideológizálásának a mértéke – a minőségi újságírás kárára.

A vélemény ellentétjébe fordul

A legújabb kori magyar-német kapcsolatok történetének sajátos jelensége, hogy Magyarország a késő Kádár-korszakot jellemző jóindulatú megítélése éppen akkor szenvedte az első csorbát, amikor az ország felkerekedett a demokráciába. 1990 környékén a Magyarországról alkotott kép egy új eleme bukkant fel a német publicisztikában: az ifjú magyar demokráciának egyre inkább arra kényszerült, hogy igazolja magát.

A háttérben a XX. század első negyedétől hagyománnyá vált Magyarországi belüli kultúrharc zajlott két, a balliberális - jobboldali konzervatív mintázatba illeszkedő, jól tetten érhető azonossági jegyeivel korábban és vélhetően ma is a konfliktusokkal terhelt zsidó-keresztény viszonyba ágyazott két szellemi irányzat között.”

Nyitókép: Horst Galuschka / DPA / AFP

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naftalinernő
2021. szeptember 20. 22:28
"A németországi sajtónyilvánosság túlnyomó része a magyarországi ellenzéknek szurkol." Persze, mert b@sznak idejönni, és első kézből tájékozódni a valóságról. A szélsőbal-szélsőjobb összeborulás az utóbbi évtizedekben nem látott nyílt gyűlölettel, alpári módon sértegetheti a demokratikus módon megválasztott kormányt és annak fejét, miközben a balos ideológia még mindig hatalmas súllyal van jelen a médiában, az oktatásban, a művészetben, de még az igazságszolgáltatásban is. Ha bármelyik nagyokos kritikus eljönne, és kicsit szétnézne, megláthatná, hogy az ellenzék nem hogy el van nyomva, hanem hangos és agresszív csőcselékként bármiféle bántódás nélkül, szabadon garázdálkodhat.
lemez
2021. szeptember 20. 13:12
A média megnyerte a választást is Amerikában,egy demens beteg embernek.A média uralja mindenútt a politikát,de van az a helyzet mikor szembejón a valóság.Nálunk szintén úgy van,az ellenség médiája adja az utasitást s moslékoknak.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 20. 13:08
Ulfkotte /német dögkút
PGuszti
2021. szeptember 20. 12:19
A németországi sajtó és a politikai baloldal Magyarország ellenes folyamatos uszítása a harmincas évek Németországának zsidóellenes propagandájára emlékeztet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik