A holland kormány évekig nyújtott tiltott támogatást egy abortuszellenes csoportnak

2021. szeptember 18. 21:13
A holland zöldpárt bírálta a szervezetet, mivel a képviselők szerint elfogultan tájékoztatták a terhességmegszakítást fontolgató nőket.

A holland kormány éveken keresztül tiltott támogatást nyújtott a Siriz abortuszellenes csoportnak, amely nem kívánt terhességgel rendelkező nőknek ad tanácsot – írta szombaton a helyi sajtó a Clara Wichman feminista célokért küzdő alapítvány jelentésére hivatkozva.

A támogatásokat Paul Blokhuis kereszténydemokrata politikus, a Mark Rutte vezette harmadik kormány népjóléti államtitkára engedélyezte,

annak ellenére, hogy több holland tisztségviselő figyelmeztette, hogy a finanszírozás törvénybe ütköző lehet.

A zöldek a támogatás megszüntetését indítványozták

A Siriz a holland abortuszpolitikát kritikusan szemlélő VBOK alapítványból alakult. A szervezet 2014 óta évente mintegy 2 millió eurót kapott a konzervatív jobboldali Református Politikai Párt (SGP) nyomására. 2018-ban a holland zöldpárt bírálta a szervezetet, mivel a képviselők szerint elfogultan tájékoztatta a terhességmegszakítást fontolgató nőket, és a támogatás megszüntetését indítványozták.

Blokhuis szóvivője kijelentette: amikor az államtitkár átvette a mandátumát, tisztában volt vele, hogy az elődje által elkezdett támogatás ellentétes az állami finanszírozásra vonatkozó szabályokkal,

azonban Blokhuis nem tudta a finanszírozást leállítani, mert a holland képviselőház ragaszkodott annak folytatáshoz.

Ezenkívül Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért is támogatta azt a törvénymódosítást, amelyben a finanszírozást engedélyezték.

2019-ben a kormány a nőket támogató szervezetek részére új támogatási tervet dolgozott ki, amely 500 ezer euróban állapította meg a Siriz finanszírozását. Az új támogatási rendszer kidolgozása alatt azonban a Siriz finanszírozása folytatódott: jogosulatlanul utaltak pénzt az egyesületnek ez idő alatt.

Hollandiában 1984-ben legalizálták az abortuszt, a beavatkozás ingyenes minden hollandiai lakos számára. A terhességmegszakító tablettát 2000-től forgalmazzák. A terhességmegszakítások aránya 1000, 15 és 45 év közötti nőre vetítve évente 8,6 körül van. Hollandiában az egyik legalacsonyabb az abortuszok száma a világon.

(MTI) 

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre valami pozitív Rutte-éknél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés