Diplomáciai jegyzéket küldött Szlovákia Kövér László somorjai beszéde miatt

2021. augusztus 5. 18:07
Nem tartja helyénvalónak a szlovák külügy, hogy Kövér László látogatásáról „utólag értesülnek”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 2-án koszorúzott a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán. 

A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle”

– mondta beszédében Kövér. Elmondta azt is: „állhatatos türelemmel várjuk a bocsánatkérés és elégtételadás gesztusát a magyarok ellen a múltban elkövetett bűnökért, az utánunk következő nemzedékek békéje érdekében".

A szlovák külügy a magyar házelnök Somorján tartott beszéde miatt diplomáciai jegyzékkel erősítette meg nemtetszését az Euronews szerint. A jegyzékben felszólítják Magyarországot, hogy a diplomáciai szokásoknak megfelelően értesítse Szlovákiát arról, hogy a közjogi méltóságok mikor és milyen céllal látogatnak Szlovákiába. Megjegyzi a szlovák külügy, hogy a látogatásokhoz az ilyen esetekben szokásos logisztikai támogatást megadja, ugyanakkor nem tartják helyénvalónak, hogy ilyen látogatásokról utólag értesülnek. Végül a jegyzék leszögezi, hogy Kövér László somorjai látogatása nem a jószomszédi viszony szellemében zajlott, valamint a szlovák külügy csalódottságának ad hangot az elhangzott beszéd miatt.

„Saját történelemolvasat”

Az Euronews idézi Ivan Korčok szlovák külügyminisztert is, aki az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Határozottan elutasítom azt, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiában prezentálja a saját történelemolvasatát.”

Boris Kollár, a szlovák házelnök pedig azt mondta: „Nagyon örülnék, ha a magyar oldal mértékletes volna ezekben a témákban, mint a Szlovák Köztársaság. Magyarország a stratégiai partnerünk, a kölcsönös tisztelet és megbecsülés elengedhetetlen a két ország jó kapcsolatainak megtartásához”.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán még a szövegét is bekérettétek volna, hogy cenzúrázzátok, mielőtt elmondja.
Kövér László, NEM Sólyom László.
Kövér László magyar ember, aki a mi nevünkben megalkuvás nélkül beszélt, nem a szőnyeg alá söpörve a még meglevő problémákat a két ország között.

Te nem tudod, hogy egy gyulladt, vagy elmérgesedett sebet kezelni kell? Ki kell tisztítani, különben jobban elfertőződik?
Tudniuk kell, ha már maguktól nem jutott eszükbe, hogy nem felejtünk a téma mai aktuális.

Tavaly a benes dekrétumot alkalmazva akartak elvenni magyaroktól földet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés