Be voltak oltva, mégis elkapták a delta variánst a San Francisco-i kórházakban

2021. augusztus 03. 21:48

Két San Franciscó-i kórház több száz, többségében beoltott alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal júliusban – jelentette az amerikai sajtó.

2021. augusztus 03. 21:48
null

Augusztus 2-ig a Zuckerberg San Francisco Központi Kórház (ZSFG) több mint 7000 munkatársából 55-nél lett pozitív a Covid-teszt, de a fertőzött személyzet egyike sem szorult kórházi kezelésre – erősítette meg Cristina Padilla, az intézmény szóvivője a Fox News amerikai hírtelevíziónak. „Számítottunk és számítunk a jövőben is olyan esetekre, amikor már beoltott emberek fertőződnek meg. Tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek teljesen a fertőzéstől, de nagyon hatékonyak a kórházi kezelések és a halálesetek megelőzésében” – fogalmazott a szóvivő.    

Az ABC7 amerikai televíziós csatorna beszámolója szerint a fertőzöttek 80 százaléka a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta. A fertőzött alkalmazottak otthoni karanténban vannak.    

Lukejohn Day, a ZSFG főorvosa elmondta, hogy a korábbinál több fertőzéses eset fordul elő az egészségügyi személyzet körében. „Több személy kapja el a COVID-ot, mint korábban, és többnyire beoltott munkatársakról van szó. Ez a korlátozások enyhítése miatt van” – fogalmazott Day.   

Több, mint 180 fertőzés

A Kalifornia Egyetem San Franciscó-i orvosi központjának (UCSF) 35 ezer alkalmazottja közül legalább 183 fertőzést jelentettek az „alkalmazottak vagy hallgatók” körében. Az esetek 84 százalékában olyan személyekről van szó, akik minden szükséges oltást megkaptak. Ketten közülük kórházi ellátásra is szorulnak.

„Bizonyos szempontból kissé meglepő és csalódást okoz, hogy ennyi idő után még mindig komolyan kell beszélnünk a Covid-vírusról” – mondta Josh Adler, az UCSF klinikai igazgatója. Adler az ABC7-nek úgy fogalmazott: „számítottunk a beoltottak körében előforduló fertőzésekre, de az arány „kicsit magasabb, mint azt eredetileg jósoltuk”. Az említett kórházakban a fekvőbetegek Covid-19-vizsgálaton esnek át, és valamennyi látogatónak, illetve a személyzetnek is maszkot kell viselnie.    

Kalifornia állam hivatalos adatai szerint a kórházban ápolt páciensek száma folyamatosan nő.

San Francisco megyéből eddig összesen 40 400 fertőzéses esetet és 562 halálesetet jelentettek, és már több mint 1,23 millió adag oltást adtak be. Mindeközben Floridában ismét rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szoruló betegek száma. Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának (DHHS) legfrissebb, kedden közzétett adatai szerint a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházban ápolt betegek száma 11 515 főre emelkedett a hétfői 10389-ről. Közülük 2400 beteget kezelnek intenzív osztályon.    

New Yorkban is szigorodnak a szabályok

Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere pedig kedden bejelentette, hogy augusztus 16-tól csakis azok a személyek dolgozhatnak, illetve vehetik igénybe a szolgáltatásokat beltéren, akik igazolni tudják, hogy rendelkeznek a szükséges védőoltásokkal. Ez vonatkozik az éttermekre, az edzőtermekre és a színházakra is.    

„Itt az ideje, hogy az emberek úgy tekintsenek a védőoltásra, mint amely szükséges a jó, teljes és egészséges élethez. Ha nem vagy beoltva, sajnos, sok mindenben nem fogsz tudni részt venni” – fogalmazott de Blasio.

(MTI)

Fotó: Yuri CORTEZ / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2021. augusztus 04. 14:46
"Mert az oltottak úgy érzik-gondolják, hogy szabadabban mozoghatnak." Tehát akkor mégsem az oltás véd a fertőzéstől, hanem csak az izoláció? Döntsük már el végre! De még így is... ha az oltatlanok kevésbé "mozogtak szabadon" mert féltek vagy nemtom, akkor is azért azt várná az ember egy vakcinától, hogy legalább kiegyenlíti a viszonyokat és mondjuk csak feleannyi oltott fertőződik meg min oltatlan. A jelenlegi felállásban az oltás úgy néz ki innkább szuperterjesztőt csinál az emberből mint biztos pontot a covid ellen.
duzur
2021. augusztus 04. 10:04
A legujabb osztrák vizsgálat szerint, 91 %-ban vég az Mrna típusú 2 oltás, a Delta mutánssal szemben.
Gullwing
2021. augusztus 04. 08:50
"Zuckerberg San Francisco Központi Kórház" Ja hát így már értem a fertőzést.....
DoomGuy
2021. augusztus 04. 08:06
Mert buzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik