A gyerekek többsége nem érti, mi megy a médiában

2021. július 27. 14:30
Fiatalon, szinte teljesen kontroll nélkül kerülnek szembe a fiatalok a szexuális médiatartalmakkal – áll a Magyar Nemzet cikkében.

Az internetes tartalmak kontrollálatlan használata drasztikus hatással lehet a fiatalok szexuális fejlődésére − írja a Magyar Nemzet szerzője, Kincses Krisztina kétrészes cikksorozatának első részében, mely az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportjának jelentésén alapul.

Az idézett tanulmányok tanúsága szerint a 14. életév is alacsonynak bizonyul ahhoz, hogy kritikai szemmel tudják nézni, és megfelelően legyenek képesek értelmezni a gyerekek a látottakat. 

A közösségi portálok még kiszolgáltatottabbá teszik a fiatalokat, hiszen ezeken a felületeken sok esetben teljesen kontrollálatlan tartalmak jelennek meg. Netflix, Instagram, TikTok és Facebook – csak néhány azok közül a médiumok közül, amelyek kontrollálatlan használata drasztikus hatással lehet a fiatalok szexuális fejlődésére.

A szakértők szerint ezek a feldolgozatlan tartalmak a még fejlődő személyiség- és karakterstruktúrával karöltve olyan belső konfliktusok forrásai, melyek a későbbiekben számos nehézséget okoznak, sőt kezelést igényelnek. 

A különböző szexuális kisebbségeket hosszú időn keresztül durva üldözés, megbélyegzés és megalázás érte és éri a mai napig, ezért nem könnyű erről tudományos neutralitással beszélni”

– véli a munkacsoport egyik szakembere.

„A filmek és sorozatok viszont egyre több problémás tartalmat hordoznak, miután teljesen irreálisan ábrázolják a szexet, miközben folyamatosan zajlik a hagyományos kapcsolati és családmodellek lejáratása” − fogalmazott egy magát megnevezni nem kívánó szakember.

Ezek mellett megjegyzik, hogy míg a tengerentúlon sokszor a média a faji ellentétek megjelenítésében ideológiai elfogultsággal tudósított, most az ellenkező előjelű, baloldali narratívát erősítik.

A TikTok, az Instagram, a Twitter, a Netflix, a YouTube, a Facebook és a Google, vagyis alapvetően az összes ideológiailag elkötelezett óriáscég ontja magából a balliberális- és az LMBTQ-lobbi által is sulykolt tartalmakat.

A szakemberek a lapnak a szülők felelősségét hangsúlyozták. Úgy vélik, a gyerekek megértik az ő nyelvükön megfogalmazott magyarázatokat, és ha a szülők ezeket a saját kialakult érzelmi kapcsolódásaikba helyezve mesélik el, akkor csupán az információ megszerzése miatt nem fognak sérülni – áll a cikkben, mely megjegyzi még, hogy fontosak az iskolákban tartott foglalkozások, ahol hiteles szakemberekkel beszélhetnek a fiúk és a lányok külön-külön is a fontos kérdésekről.

Fotó: MGM / Vertigo Entertainment / Collection ChristopheL via AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés