Miért lehet gyermekek intim pillanatait feltenni több százezer követős Instagram oldalakra?

2021. július 24. 10:49

A gyermekvédelmet teljesen újra kell gondolni, mert a világ, amiben a gyermekvédelem, mint olyan, megfogant, már rég nem létezik.

2021. július 24. 10:49
null
Tibi atya
Facebook

„Gondolkodom, hogy a picsába lehet annyira erős brand a McDonald's, hogy túlél mindent. Köztudott, hogy a termékei (ételt nem írok) éppen csak annyira nem károsak az egészségre, hogy ne lehessen őket méregnek nevezni, nem is különösebben finomak, cserébe egy étkezés annyi szeméttel jár, amennyi itthon három nap alatt gyűlik össze. A fizetései és a munkakörülményei is híresen szarok.Azt hiszem, azért ilyen erős, mert amit csinálnak, az már nem marketing, hanem egyfajta szocializáció. A Happy Mealnek, mint terméknek, nem lenne szabad léteznie, sőt, a McDonald's-okba szerintem éppúgy 18 évnek kellene lennie a belépési korhatárnak, mint a dohányboltokba.

Gyerekkoromban – a rendszerváltást követő években – egyfajta ünnepnek számított a mekizés, sosem felejtem el, mikor a szüleimmel oroszlánkirályos játékokat kerestünk városszerte. Aztán megjelentek a jótékonysági akcióikkal, a gyermeksegélyezési alapítványaikkal, hogy a brand logó újabb pszichésen kivédhetetlen területeken keresztül kondicionálódjon. Szerintem tök jó, hogy nem lehet a szivárványideológia valamennyi szexuális sémáját kisiskolás élményekhez rögzíteni. Csak kevés. A gyermekvédelmet teljesen újra kell gondolni, mert a világ, amiben a gyermekvédelem, mint olyan, megfogant, már rég nem létezik.

Miért lehet káros termékeket olyan meghatározó gyermekkori élményekhez kötni, mint az Oroszlánkirály? Az áruházakban miért lehet úgy berendezni a polcokat, hogy kikerülhetetlen legyen a kasszánál a gyereksirató polc? Miért nincs a mozikban olyan vetítés, amire nem lehet bevinni gyermekelhízást segítő termékeket (miközben különadót már vetettünk is ki rájuk)? Miért lehet gyermekek intim pillanatait feltenni több százezer követős Instagram oldalakra? Az állam és a kormánya azért szükséges, mert a polgárok rajta keresztül érvényesíthetik az érdekeiket olyan szereplőkkel szemben, akiket önerőből szinte képtelenség kihívni. Ha a gyermekvédelemnek valóban fontosak a gyermekeket érő társadalmi minták, akkor nem csak egyfajta céges szocializációt – a szivárványos agymosást – kell következetesen felülbírálni, hanem valamennyit.”

 

Nyitókép: Voisin / Phanie / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2021. július 25. 08:29
Mekibe akkor voltam először és utoljára amikor kezdtek elterjedni az országba. Gyulán van egy jó hambis, ott egész jó békebeli hambit kapni. Pizzát utálom. Maradok a lángosnál, de egy parizeres szenya is többet ér, mint ezek a ma divatos szemetek. Ráadásul a mai fiatalok kétpofára falják őket, majd egy kóla után még leöblítik vmi energiitallal, ami sztem szintén méreg, akkor már inkább egy kávé.
Illieral
2021. július 24. 23:00
Van benne igazság, de a MC-is kaja, nem kimondottan szart, csak középszerűen, mint bármelyik junkfood. Hamburger oszt jónapot. Sültkrumpli, meg úgyanolyan szar, mint bárhol máshol. Nem védem őket, csak legyünk árgyilagosak.
Manna Machine
2021. július 24. 21:14
Lusta mindenki . Vegyél egy kb -egy fél kiló fasza tarját , fúszerezd be , süsd ki , aztán dobd be a fejedbe , kovászos uborkával , friss kenyérrel . 1 kg tarja 10-15 dkg füstölt szalonna 6-8 gerezd fokhagyma ,só, bors olaj pirospaprika Elkészítés: A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, NE klopfold ki , mert száraz lesz ... A fokhagymát apróra vágjuk, egy tálban 5-6 evőkanál olajjal, sóval és borssal összekeverjük, majd a hússzeletek mindkét oldalára alaposan kenünk belőle. A hússzeleteket ezután egymásra fektetve a hűtőben tartjuk legalább egy órán át. A szalonnát csíkokra szeleteljük, a tetejét beirdaljuk, és egy edényben megsütjük őket. Ha kész, kivesszük, pirospaprikával megszórjuk. A szalonna zsírján kisütjük a húst, végül a szeleteket a szépen kinyílt szalonnával megkoronázva tálaljuk.
pemete jakab
2021. július 24. 17:41
"McDonald's-okba szerintem éppúgy 18 évnek kellene lennie a belépési korhatárnak" 18 éves korra meg kellene érnie annyira, hogy legyen annyi esze valakinek, ilyen helyre nem megy. Nos, mennyire is értelmes az emberek jó része?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik