Elismerték a nembináris nemet Argentínában

2021. július 22. 12:33
Szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba.

Bevezetésre került az argentin személyi igazolványokban és útlevelekben a nembináris nem: szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba az M (male, férfi) és az F (female, nő) helyett. Az új törvénnyel Argentína lett az első olyan ország Dél-Amerikában, amely hivatalosan is elismeri a nembináris nemi identitású állampolgárokat – írja a Reuters nyomán a Magyar Nemzet.

„A kormánynak nem szabad azzal foglalkoznia, hogy állampolgárai milyen neműek. Léteznek más nemi identitások is a női és férfi nemek mellett, amelyeket tiszteletben kell tartani” – fogalmazott Alberto Fernández argentin elnök, aki szerdán

hivatalos ceremónia keretében adta át az első három, új típusú személyi igazolványokat a fővárosban, Buenos Airesben.

Az elnök szerint az ideális társadalom olyan, amiben mindenki önmaga tud lenni, és nem egymás nemi identitásával foglalkoznak az emberek. A politikus közölte: „remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy nem az igazolványok mondják meg, hogy valaki férfi, nő vagy bármi más”. Az argentin LMBTQ-szövetség (FALGBT) örömmel fogadta a bejelentést, melyet a „jogok történelmi előrelépéseként” jellemeztek.

A balközép politikai beállítottságú kormány közleményében az állt, hogy a döntéssel olyan országokhoz csatlakoztak, mint Új-Zéland, Kanada és Ausztrália. Az Egyesült Államok néhány államában bizonyos dokumentumokban szintén elérhető a férfi és a női nemen kívül más opció.

Nyitókép: MTI/EPA/Argentín elnökség/Esteban Collazo

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jah, ha ez ilyen egyszerű lenne. Csak hogy a transzok egy része nem harmadik neműnek vallja magát, hanem ellenkező neműnek. Mások "queerek", azaz azt se tudják, hogy kicsodák, épp azok, ahogy a kedvük tartja.

Össze is házasodhat két X-es?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés