A brit állami oltási bizottság nem javasolja a 12-17 éves, egészséges gyerekek beoltását

2021. július 22. 12:03
Az állásfoglalásukban azt írják: a gyerekek nagyon alacsony kockázatnak vannak kitéve a koronavírus miatt.

A brit kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) – ami az egészségügyi intézményeknek ad tanácsot a fertőző betegségek elleni védettség kialakításával kapcsolatban – július 19-én közzétett egy állásfoglalást a 12-17 éves gyerekek oltásával kapcsolatban.

Ebben a szervezet azt írja: nem tartja indokoltnak a 12-17 éves egészséges gyerekeknek vakcina beadását.

Az állásfoglalás szerint a 12 évnél idősebb gyerekek számára az oltás „viszonylag reaktogén”, vagyis erősebb reakciókat vált ki, és rövid ideig tartó mellékhatásokkal is jár, mint például a láz. A JCVI a 12-17 év közötti gyerekek kockázatának vizsgálata során arra jutott, hogy „a bizonyítékok erőteljesen jelzik, hogy szinte minden gyermek és fiatal nagyon alacsony kockázatnak van kitéve a Covid-19 miatt”. Hozzátették azt is: ha jelentkeznek is ebben a korosztályban a tünetek, azok általában gyengék.

Amennyiben a brit kormány fontolóra venné a 18 év alattiak általános oltását, a JCVI azt nem támogatná, és annak az elhalasztását kérné mindaddig, amíg kellő mennyiségű adat nem támasztja alá, hogy annak egészségügyi előnyei meghaladják a kockázatokat ebben a korcsoportban.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a gyerekek átoltottsága csökkentené annak lehetőségét, hogy másoknak átadják a fertőzést, így hatással lehetne a kórházi ápolásra szoruló idősebb felnőttek arányára és a halálozási arányára, az állásfoglalás azt írja, hogy

ezek az előnyök „bizonytalanok”, és 2021 őszére minden felnőtt számára elérhető lesz az oltás mindkét dózisa.

Hozzátették: továbbra is javasolják az oltást azoknál, akiknél az egészségi állapotuk miatt komoly kockázata van a súlyos lefolyású fertőzésnek.

Nyitókép: ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés