Matolcsy György szerint egy „északi és egy déli euróra” lenne szükség

2021. július 12. 20:11
Az EU legerősebb pontja egyben a leggyengébb területe a közös pénz, mivel a válság hármas eladósodást eredményezett – véli Matocsy György a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

Matolcsy György úgy véli, hogy Amerika befolyása az európai gazdasági és politikai életre egyre erősödik. „A brexit, majd a mostani válság gyenge európai kezelése azt jelzi, hogy az USA-nak már nem kell számolnia egy azonos erejű nyugati hatalom versenyével. Csak arra kell figyelnie, hogy Nyugat-Európa és Oroszország gazdasági kapcsolatrendszeréből ne lépjen elő előbb politikai, később pedig katonai szövetség” – állítja a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint Amerika jelenleg épp Kínával bonyolódik kereskedelmi háborúbga, mely akár esélyt is teremthetne Európa számára ahhoz, hogy keleti, déli és északi bővítések révén gazdaságilag és politikailag is a szuverenitás útjára lépjen, de ebben egyik „legnagyobb erőssége egyben gyengesége”, a közös pénz akadályozza meg. 

Hármas szintű adósság

„A válság alatt minden tagállam államadóssága nőtt, ez az államadósságok első szintje. Közben az Európai Központi Bank – helyesen – jelentősen növelte mérlegét, ezzel megmentette az eurózónát a gazdasági összeomlástól. Ez az államok második eladósodási szintje. Az eurózóna kormányai és a közös jegybank együtt nagyjából a GDP negyven százalékát fordították válságkezelésre, de ezzel sem előzhették meg a belső fejlettségi törésvonal erősödését.

Közben az EU arról döntött, hogy a teljes közösség is elindul az eladósodás útján: a mostani 750 milliárd eurós kötvénykibocsátás csak az első lépés. Ez az eladósodás új, harmadik szintje” – magyarázza Matolcsy György, aki szerint bár az eurozónát bővítik, ezzel egyre jobban nő a törésvonal a tagállamok között. „Ma két eurócsoport él együtt egy eurózónában: az északiak és a déliek. A mostani válságkezelés végleg jelezte, hogy nem csupán a gazdasági fejlettség, hanem az életmód, életfelfogás terén sem egységes Európa.”

Az Európai Unió a közös fizetőeszköz miatt valójában eurócsapdában van. A közös pénzpolitika az északiaknak fejlődést hoz, a délieknek további lemaradást.

Ezen nem segít a hármas eladósodás, mert a pénz nagyobb mennyisége nem oldja fel a pénz minőségi hátrányát: a közös monetáris politikát és az egységes árfolyamot” – véli Matolcsy György, aki szerint az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére. Ahogy harminc évvel ezelőtt nem az euró bevezetéséről kellett volna dönteni, hanem a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről, most sem a hármas eladósodás, hanem a kettős euró a megoldás, véli a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 

Fotó: MTI FOTÓ/EPA/Marcel Antonisse

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt valamikor egy közös pénz: az arany.

Ha az ellenzék nyerne, bevezetné ezt a vacakot. Jó nekünk a forint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés