Joe Biden: Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba

2021. július 8. 21:57
Augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban.

Joe Biden kijelentette, hogy véget vetnek az Egyesült Államok leghosszabb háborújának. Mint mondta, egyedül az afgán nép joga és kötelessége dönteni saját sorsáról és arról, miként irányítsák országukat a jövőben.

Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba” – fogalmazott az amerikai elnök.    

angsúlyozta, hogy az afgán vezetőknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, a térség államainak pedig fokozniuk kell erőfeszítéseiket egy politikai rendezés érdekében.   

Közölte azt is, hogy az Egyesült Államokat segítő afgán tolmácsok ezreit áttelepítik más országokba.    

Biden beszélt arról is, hogy még júliusban megkezdik a különleges bevándorlási vízumokkal rendelkező afgán állampolgárok légi járatokkal történő evakuálását az Egyesült Államokba. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy a radikális iszlamista tálibok körzetközpontok tucatjait rohanták le és a tartományi központpontokat fenyegetik.    

Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) kedden közölte, hogy több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból.    

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomulnak. Az Egyesült Államok mindössze 650 katonát hagy Afganisztánban a kabuli nagykövetsége védelmére. Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján, kedden sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Fokozódik a káosz Afganisztánban a kivonulás közeledtével

Az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom politikai irodájának Moszkvában tartózkodó küldöttsége csütörtökön azt ígérte, hogy nem fogják megtámadni az afgán-tádzsik határt.

„Természetesen nem fogjuk megtámadni az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti határt. Biztosíthatjuk az orosz felet, hogy politikánk nem irányul támadásra" – hangoztatta Mohammad Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője. Mint mondta, látogatásuk célja az Afganisztán északi részén kialakult helyzet megvitatása, különös tekintettel arra, hogy több térség is az ellenőrzésük alá került.

Sahín hangsúlyozta: a tálibok nem fogják megengedni senkinek, hogy támadást indítson Afganisztán területéről Oroszország vagy más államok ellen.

Beszélt arról is, hogy nem kívánják katonai úton magukhoz ragadni a hatalmat Afganisztánban. Ismételten hangsúlyozta, hogy a politikai rendezést szorgalmazzák, s ezzel összefüggésben utalt a kabuli vezetéssel Dohában zajló tárgyalásokra.

Az afgán biztonsági erők több mint ezer tagja lépte át a tádzsik-afgán határt az elmúlt napokban annak nyomán, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében. A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi békefenntartók húsz év után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak. Tádzsikisztán korábban közölte, hogy 20 ezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

(MTI)

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szabó Tímea meg megy segíteni kormányt alakítani. Ebben rutinja van.

"Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba"

Hihetetlen ez a cinizmus. Eddig az volt az alaptézis, hogy demokráciaexport.

Otthon vannak. A kövek is előre köszönnek minden talib közlegénynek.

Kedves okostojás! Kérlek fejtsd ki nekem bővebben, hogy demokrácia
van-e Afganisztánban. Mert, ha nincs, akkor miért jönnek haza az
amik, ha meg sikerült a küldetés, akkor mi a faszt keresnek az afgán
migránsok Európában és pláne miért kérnek menekültstátuszt.

Azt a filozófiai kérdést, hogy a nemzet és a demokrácia milyen módon
feltételezik egymást ezt beszéld meg azokkal, akik szerint
Magyarország nem egyenlő a kormánnyal.

Micsoda pofára esés. Még szerencse, hogy Ukrajnából nem csináltak "szabad országot".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés