Összefognak a demokraták és a republikánusok a techóriások ellen

2021. június 12. 13:45
Egy amerikai kétpárti monopóliumellenes törvényjavaslat korlátozná az Amazont, a Google-t, az Apple-t, valamint a Facebookot is.

A kongresszus tagjainak egy kétpárti csoportosulása törvényt terjesztett elő annak érdekében, hogy korlátozzák az Apple-t, az Amazon-t, a Google-t és a Facebook-ot. A törvényt a demokratapárti Pramila Jayapal képviselő jegyzi, aki szerint a törvény célja „bővíteni a fogyasztók, a munkavállalók és a kisvállalkozások tulajdonosainak lehetőségeit azáltal, hogy a szabályozatlan techóriások monopóliumait felelősségre vonják versenyellenes magatartásért”.

A jogszabály mindkét párt részéről támogatást élvez.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint: „A törvényjavaslatok mindegyikét aláírták republikánusok és demokraták egyaránt, és várhatóan többen is csatlakoznak a következő napokban. Eddig összesen hét republikánus támogatja a törvényjavaslatokat”.

Sikertelen önszabályozás

A techóriások önszabályozása nemcsak nyilvánvalóan hatástalan, hanem a munkavállalók, a fogyasztók, a kisvállalkozások, a helyi közösségek és a szabad sajtó közvetlen költségét is jelenti kudarcuk”

 – mondta Jayapal képviselő. „Az Amazon-tól kezdve a Facebook-on, a Google-ön át az Apple-ig: nyilvánvaló, hogy ezek a szabályozatlan technológiai óriások túl nagyra nőttek, hogy oda tudjanak figyelni, és el tudják engedni a profitjukat”

A republikánus Ken Buck azt mondta: „a techóriások visszaéltek piaci dominanciájukkal versenytársaik leverése érdekében, a szólásszabadság cenzúrázására, valamint a világ láthatóságának és megértésének irányítására használták fel azt”

„American Innovation and Choice Online Act”

Az új törvény többek között tiltaná az „erőfölénnyel rendelkező platformok diszkriminatív magatartását, ideértve az saját preferenciákat is”. Május végén Ron DeSantis Florida republikánus kormányzója már aláírta azt a jogszabályt, amelynek célja a technológiai cégek „felelősségre vonása” a cenzúra bevezetéséért és a floridai online platformokhoz történő hozzáférés megzavarásáért.

Fotó: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés