Bocsánatot kért Zeman Vucictól Jugoszlávia bombázásáért, amit miniszterelnökként nem akadályozott meg

2021. május 18. 22:43
A szerb államfő megköszönte a „csodálatos szavakat”.

A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől” – jelentette ki Milos Zeman, akit Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntetett ki még tavaly, az elismerést pedig személyesen vitte neki Prágába.Vučić cserébe átvehette a cseh Fehér Oroszlán-rendet, ráadásul a cseh elnök bocsánatot kért Kis-Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért.

Csehország akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte, hogy sokéves traumától szabadult meg, miután mindezt nyilvánosan elmondhatta – jegyzi meg a hírről beszámoló balk.hu.

A cseh államfő arra emlékeztetett, hogy a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

„Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért” – szögezte le Zeman újságírók előtt, hozzátéve hogy „a vezeklés felszabadít”.

„Szeretném megköszönni a csodálatos szavakat, amelyek után elmondhatom, hogy a szerb nép nemcsak baráti, hanem testvéri népként tekint a csehekre” – vette át a szót Vucic, aki szerint a szerb nemzet ezt soha nem felejti el Zemannak, mert

ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el.

Ismeretes: a NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett az észak-atlanti szervezet tagja.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

 

Nyitóképen: Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A friss NATOtagok harcrakényszerítésével a nagyhatalmak biztosították
maguk számára a kicsik megosztottságát azzal az aljas szándékkal,
hogy jól fog az jönni még valamikor.

Zeman jól látja, hogy ezen túl kell lépni, az ilyen gondolatokért és
tettekért, amit most megtett, kéne békenóbelt adni, nem azokért,
amikért manapság adnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés