Nyílt levelet írtak a fővárosi DK-s polgármesterek a lakástörvény módosítása ellen

2021. május 15. 15:30
A levél szerint a javaslat szociális válsággal fenyeget, az önkormányzatokat a csőd szélére juttathatja.

Nyílt levélben tiltakoznak a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei a lakástörvény módosítása ellen. A fideszes polgármestereknek szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben az aláírók – Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss László (III.), Niedermüller Péter (VII.), László Imre (XI.), Cserdiné Németh Angéla (XV.) és Szaniszló Sándor (XVII.) – közölték: kedd éjszaka a Fidesz egyik képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a piaci ár töredékéért „árusítsák ki” bérlakásaikat.

„Mi úgy gondoljuk, hogy ez az ámokfutó javaslat – amelyet az önök pártjának egyik polgármestere joggal marhaságnak minősített – minden önkormányzatot hátrányosan érint, így az Önök által vezetett önkormányzatokat is. Mindannyian tudjuk, hogy ez az elképzelés lenullázza az önkormányzati ingatlanvagyont, teljesen kiüresíti a rendszerváltás egyik legfontosabb reformját, az önkormányzatiságot” – fogalmaztak, hozzátéve, az is nyilvánvaló, hogy a javaslat alaptörvényellenes.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a javaslat elveszi az otthonteremtés lehetőségét az alacsony jövedelmű, nehéz sorsú családoktól, kisnyugdíjasoktól, azoktól a fiataloktól, akik első otthonukra gyűjtenének. Mindezt úgy, hogy az állam nem épít bérlakásokat, az önkormányzatok e javaslat nyomán képtelenek lesznek olyan lakhatást biztosítani a nehéz sorsú családoknak, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot – írták.

„Azt reméljük, hogy önök is úgy látják, minden eszközzel fel kell lépni annak érdekében, hogy a javaslat beterjesztője, az önök pártja visszavonja ezt a javaslatot. Meggyőződésünk szerint ebben az ügyben nem létezhet kormánypárti vagy ellenzéki érdek, a felelős városvezetőknek fel kell lépniük, hogy ez a szociális válsággal fenyegető, az önkormányzatokat a csőd szélére juttató javaslat mielőbb, azonnali visszavonásra kerüljön” – olvasható a nyílt levélben.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az önkormányzatiság az, hogy nem lógok a központi költségvetés csöcsén. A helyi bevételekből teljesítem a helyi szükségleteket. Melyik részét nem lehet ennek érteni?

Akkor vonja vissza 5. Naszályi a vári lakásokkal kapcsolatos tervezeteit és garantálja a jelenlegi status quo fenntartását.

Kampányolnak az elvtársak vastagon...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés