Erdogan az izraeli állam megleckéztetését sürgeti

2021. május 12. 22:57
A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael közötti konfliktus csillapítását szorgalmazta szerdán a török elnökkel tartott telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin orosz államfő, míg Recep Tayyip Erdogan a zsidó állam megleckéztetését is sürgette.

Putyin és Erdogan egyaránt mély aggodalmát fejezte ki a folytatódó harcok, a halottak és a sebesültek számának növekedése miatt – közölte az orosz elnöki hivatal.

A két vezető önmérsékletre szólította fel a feleket

 Az orosz elnöki hivatal megemlítette, hogy Vlagyimir Putyin jó viszonyt ápol egyaránt Benjámin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnökkel, a palesztin vezetőkkel és a török elnökkel is.

A török elnöki hivatal viszont Erdogan offenzívabb álláspontját ismertette, aki a telefonbeszélgetés során „hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek határozott és elrettentő leckét kell adnia Izraelnek, és elítélte a jeruzsálemi Al-Aksza mecset és a palesztinok elleni agressziót”.

Törökország még csapatokat is küldene a térségbe

A török elnök, aki a palesztin ügy védelmezője, hangsúlyozta, hogy meg kellene fontolni egy nemzetközi véderőnek a konfliktusos térségbe vezénylését a polgári lakosság védelmére.A Közel-Keleten kiújult feszültség és erőszak következtében az elmúlt két napban több mint negyvenen haltak meg a Gázai övezetben és Izraelben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán közölte, hogy

a feszültségek beszüntetése érdekében sürgősen össze kell hívni a közel-keleti konfliktus ügyében közvetítő nemzetközi kvartettet.

António Guterres ENSZ-főtitkár, aki Moszkvában Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta, hogy az ENSZ teljes mértékben elkötelezett a világszervezet, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta négyes munkájának felújítása iránt.

Izraelnek le kell állnia a kilakoltatásokkal az oroszok szerint is 

Előzőleg Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes szólította fel Izraelt, hogy haladéktalanul állítsa le a telepépítést a palesztin területeken – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Versinyin a jeruzsálemi szent helyek status quójának megőrzését sürgette.

A közlemény szerint egy (meg nem nevezett) magas rangú Hamász-vezető azt közölte az orosz külügyminiszter-helyettessel, hogy a szervezet kölcsönösségi alapon kész leállítani az Izrael elleni támadásokat. Az orosz külügyi tárca szerint az illetékes azt mondta Versinyinnek: a nemzetközi közösségnek nyomást kellene gyakorolnia Izraelre, hogy hagyjon fel az erő alkalmazásával a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AP pool/Pavel Golovkin

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nemzetközi közösség nem fog tenni semmit egy nyilatkozaton kívül, hogy hagyjátok már abba gyerekek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés