WHO: Hatásos a Sinopharm, ám egyeseknél szükség lehet harmadik oltásra is

2021. május 4. 15:24
Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg több területen is adathiány van a Sinopharm-vakcinánál.

Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense a Facebookon tette közzé a WHO Sinopharm-vakcinával kapcsolatos keddi jelentését, melyet a Portfolio.hu hozott le részletesen. 

A WHO kedden megjelent összegzése szerint a kínai vakcina legkevésbé a 60 év feletti, és egyéb társbetegségekben szenvedők esetében hatásos, míg a 18-59 éves korosztály esetében nyújt kellő védettséget. 

„Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
 • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
 • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

 • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem;
 • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;
 • várandósságban való biztonságosság;
 • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.”

A Portfólió cikke rámutat arra, hogy azokban az országokban, ahol a Sinopharm oltóanyagát használták a tömeges vakcinációra számos esetben egy harmadik oltással biztosítják a szükséges ellenanyag mennyiségét. Az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában is úgy találták, hogy több esetben nem alakult ki védettség a Sinopharmmal oltottak esetében, így harmadik dózisra lehet szükség. A Portfolió értesülései szerint a Pécsi Egyetemen a Sinopharm hosszútávú hatásait vizsgáló kutatás eredményei is egybevágnak a nemzetközi kutatásokkal. 

Fotó: MTI/Mészáros János

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az influenza oltást biztos azért kell minden évben beadni, mert szar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés