Tilos lesz térdelni és öklöt emelni a tokiói olimpián

2021. április 23. 16:07
Nem akarja a NOB, hogy a stadionokban nyilvánítsanak a sportolók véleményt a rasszizmusról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy nem fog változtatni a politikai véleménynyilvánítási szabályain, így eldőlt, hogy a tokiói olimpián tilos lesz majd a térdeléssel és ökölfelemeléssel felhívni a figyelmet a rasszizmusra – írja a Hetek.

A NOB 50. cikkelye tilt mindenfajta „politikai, vallási vagy faji propagandát” a helyszíneken és bármely más olimpiai rendezvényen. A játékosokkal való egyeztetések után arra jutott a szervezet, hogy ezt a cikkelyt továbbra is alkalmazni kell, szabálymódosítás nem szükséges. A szabály felülvizsgálatát vezető Kirsty Coventry, a NOB Sportolói Bizottságának vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a megkérdezett sportolók többsége ellenezte a játéktereken vagy a dobogós helyeken zajló bármilyen politikai megnyilvánulást.

A NOB ajánlásai egy konzultációs folyamat eredményeként jöttek létre, amely 2020 júniusában kezdődött és több mint 3500 sportoló vett részt.

A sportesemények előtti térdelés George Floyd halála óta a Black Lives Matter mozgalom nyomására lett szinte bevett szokás sportolói körökben.

Nyitóképen: Térdelő focisták a Bundesligában. Fotó: Jürgen Fromme / dpa Picture-Alliance / AFP 

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne sóhajts fel, az igazi ezután következik.
Megy a teló, a NOB-elnökhöz rövidesen: G. Soros úr egy rövid ötperces elbeszélgetést javasol, nem lényeges, inkább csak formális dolgokról, elvégre: Olimpia és Nyílt társadalom, mindkettő az emberek demokratikus együtt élésének szellemét szolgálja.
Azt a Soros úr fel sem tételezi, hogy a NOB elnökének ne lenne szabad öt perce a látogatásra, mert ebben az esetben a NOB-ot és elnökéről a NYTimes-ban, a CNN-en már másnap megjelenik a hír:
a NOB a rasszizmus mellett és ebben az esetben a szponzorok, Cocától kezdve a megszámlálhatatlan stein, berg, mann nevű érdekeltségek kénytelenek lennének beszüntetni a szponzorációt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés