Beadassuk-e az AstraZeneca-vakcinát? – Virológus válaszol

2021. április 15. 17:29
Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Facebook-bejegyzésben válaszol a gyakran feltett kérdésre.

„A jelenség tudományos neve a vakcina-indukálta immun trombotikus trombocitopénia (VITT). Bizonyos antitestek, amelyek rendkívül ritka esetben, egyelőre ismeretlen háttértényezők mentén megjelenhetnek (valószínűsíthetően a vakcina hatására) képesek kiváltani ezt a hatást és különféle vénás trombózishoz vagy tüdőembóliához hozzájárulni” – írja bejegyzésében Kemenesi.

Ám mint írja, koronavírus-fertőzés esetén ennek bekövetkezési gyakorisága éppen százezerszer nagyobb a vakcináknál tapasztalt értéknél. A kérdésre tehát

A rövid válasz: a jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen.”

"A részletesebb elemzéshez más tényezőket is számításba kell venni. Elsőként a korcsoportok különböző érintettségét a SARS-CoV-2 fertőzés esetén (idősebbeket nagyobb kockázattal érinti), illetve az AstraZeneca (AZ) vakcinával összefüggésbe hozott VITT jelenség megjelenési gyakoriságát (fiatalabbak körében valószínűleg gyakoribb). A képletnek nincs még vége, ugyanis nem mindegy, hogy a vírus éppen mennyire terjed a közelünkben. Ha nagy gyakorisággal találkozhatunk vele, az értelemszerűen a vele járó kockázatok mércéjét is magasra teszi. Az adott időben, adott populációban mérhető esetek számát nevezi a járványtan incidenciának. Ez a mérőszám lehet a leginkább segítségünkre jelen kockázatértékelés során. Magyarországon jelenleg 5-10 közé becsülhető ez az érték" – írja a virológus.

Hangsúlyozza: a jelen járványügyi helyzet a vírusnak való kitettségünket (expozíció) leginkább a közepes és súlyos közé teszi,

így egyértelműek minden korcsoportban az AstraZeneca előnyei”

– írja.

Kemenesi Gábor bejegyzésében arra kéri követőit, éljenek az oltás lehetőségével, és „amennyire csak tudunk küzdjünk a járvány terjedése ellen, minden eszközzel melyet eddig megtanultunk.”

Nyitókép: Oli Scarff / AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A médiának, pártoknak, szervezeteknek a regisztrációt, az oltást kellene szorgalmaznia, és nem úhy ahogy ezt a hirklikk.hu teszi.

Hann Endre ,, A Medián vezetője szerint azonban más is van e jelenség mögött. Ebben az országban ugyanis az emberek nagy része tájékozatlan, tudatlan és emiatt könnyű félrevezetni. A jelenlegi vezetés sok esetben erre játszik rá. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, tudatos butítás folyik.,,
https://hirklikk.hu/kozelet/or..

Hann Endre azonban nem beszél arról, hogy a halálozási adatok meghatározásában országonként más az adatgyűjtés. A legtöbb ország csak azokat veszi figyelembe a koronavírus elhalálozások közé, akik nem krónikus betegek. Ugyanakkor Magyarországon az elhunytak között azok a krónikus betegek is szerepelnek, akik súlyos krónikus betegek.
Ezt bizonyítja a következő linken elérhető statisztika: https://koronavirus.gov.hu/elh..

A statisztika szerint a feltüntetett személyek nagyobb százaléka 65 feletti több krónikus betegségben szenvedő, akiknek egy sima tüdőgyulladás, vagy vírusos influenza is a halálát okozná.

Jónak tartanám, ha az Operatív törzs, vagy a KSH olyan bontásban is készítene statisztikát, mint amilyent más országok akik tőlünk eltérően veszik számításban a koronavírusban elhunytak számát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés