Torkán akadt az ellenzéknek az online előválasztás ügye

2021. április 14. 7:00
A Momentum ragaszkodik a netes procedúrához, a többiek nem szeretnék – egyelőre nem jutnak dűlőre az egyéb téren is egymásnak feszülő pártok. Végül ebben a kérdésben is Gyurcsány dönthet, az egyezkedés azonban jócskán elhúzódhat még. Úgy tudjuk, Karácsony Gergely május elején jelenti be, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért. Dobrev Kláráról még nem született hivatalos döntés a DK-ban.

Megmerevedtek az álláspontok az ellenzéki előválasztás lebonyolítása kapcsán az egyes pártok között, a Momentum lényegében egyedül maradt az online részvétel erőltetésével, a DK és az MSZP határozottan elutasítja a Fekete-Győr Andrásék által vázolt elképzelést – értesült lapunk. A Momentum hivatalos érvelése szerint csak a netes megoldással érhetik el, hogy a „kistelepülések lakói, az egészségüket féltő idősek, a mozgásukban korlátozottak, vagy éppen a külföldön élő magyarok is élhessenek a választás jogával”. Ennek érdekében petíciót is indítottak.

Ezzel szemben a többiek leginkább arra hivatkoznak, hogy az online szavazással nem lehetne kizárni az esetleges csalások, beavatkozások esélyét,

az állami ügyfélkapus rendszer igénybe vételétől pedig ódzkodnak, különösen Gyurcsányék.

Pedig erre 2019 nyarán is volt lehetőség, akkor mintegy 4000-en éltek vele. Ugyancsak ellenérv, hogy a résztvevők „megszoknák” ezt az eszközt, noha élesben majd, 2022 tavaszán nem lehetne ugyebár használni.

A Momentum kitart, megegyezést vár

Megkerestük a Momentumot, ragaszkodnak-e az elképzeléshez. Mint írták: „Természetesen kitartunk az online előválasztás mellett, mellyel nem vagyunk egyedül: már az indulást követő néhány napban közel ötezren írták alá a petíciónkat. Szerintünk az előválasztás a demokrácia ünnepe, visszahozza azt a versenyt, azt a választási lehetőséget az emberek számára, amelyet a Fidesz a választási törvény módosításával gyakorlatilag elvett a magyaroktól. Az előválasztáson minél több ember elmondhatja a véleményét, annál szélesebb körű demokratikus bevonódásról beszélhetünk. Ezért fontos, hogy ne maradjon ki senki – ebben több párt is egyetért. A hatpárti döntés hamarosan megszületik.”

Forrásaink is kizárják, hogy végül ne születne megállapodás, hiszen senki nem meri kockáztatni, hogy ő legyen a kormányellenes szavazótábor szemében az összefogás meghiúsulásának okozója.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy az egyezkedés akár május végéig is elhúzódhat,

mások szerint azonban akár már a héten dűlőre juthatnak a felek. Egyben egyetértenek ellenzéki forrásaink: a Momentum ezzel az ötlettel, akárcsak például Hadházy Ákos zuglói ráindításával a biztos befutónak kikiáltott MSZP-s Tóth Csabára, az önállóság látszatnának fenntartását is fenn szeretné tartani.

Árnyalja a képet, hogy Hajdú Gergő, a 2019-es önkormányzati voksolás előtti előválasztást is lebonyolító aHang kampányigazgatója úgy véli, „biztonságos lehet az online előválasztás”. Elismerte ugyanakkor, hogy nincsen „meghekkelhetetlen rendszer”. Szocialista informátorunk szerint az utóbbi szisztémához hasonló megoldást kompromisszumként el tudnak képzelni.

Rivális partnerek. Karácsony és Fekete-Győr egy ellenzéki akción 2019 szeptemberében (fotó: MTI/Soós Lajos)

Hátsó szándékok, eltérő elképzelések

A baloldali pártokon belüli értelmezés szerint a Momentum leginkább azért ragaszkodik ennyire az internetes előválasztáshoz, mert nincs mozgósításra kész vidéki bázisa, szervezeti hálója. A döntés alighanem Gyurcsány Ferenc ízlése szerint születik majd meg. További adalék, hogy a Gyurcsány-párt és a szocialisták sem akartak eredetileg minden választókörzetben előválasztást az egyéni képviselőjelöltekről, mondván, van jó pár helyszín, ahol egyértelmű, kit érdemes indítani jövőre a Fidesszel szemben. Mégsem ez az elképzelés érvényesült, ám jelen állás szerint sem az MSZP, sem a Jobbik, sem a DK nem állít majd mind a 106 helyszínen jelölt-jelöltet az augusztus végén induló belső vetélkedésre. Sőt.

Csupán hatvan-hetven választókerületben lesz az MSZP-Párbeszéd szövetségnek jelöltje az őszi előválasztásokon – vázolta a múlt héten egy háttérbeszélgetésen Tóth Bertalan szocialista pártelnök. „Csak ott kell elindulnunk, ahol mi szolgáljuk legjobban a kormányváltást. Ott győznünk is kell. Máshol meg mást kell győzelemre segítenünk. Erről szól az összefogás” – érvelt az Alfahírnek Jakab Péter Jobbik-elnök, aki a Facebookon már elkezdte a saját aspiránsok bemutatását.

Gyurcsányék félig döntöttek

„Az ellenzéki előválasztásra legnagyobb ellenzéki pártként egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet is fogunk állítani. Készen állunk!”közölte Facebook-bejegyzésében szűkszavúan szombaton a DK, arról azonban egyelőre nem hoztak döntést, ki legyen a kormányfő-jelöltjük. Ehhez minimum elnökségi jóváhagyás kell, ám arra még mindenképp várni kell, a pártelnök minapi betegeskedése „bekavart” egy kicsit.

Minden valószínűség szerint azonban másról nem lehet szó, mint Dobrev Kláráról, hiszen korábban Gyurcsány Ferenc pártelnök már jelezte: vagy a feleségét, vagy senkit nem indítanak. Ugyanakkor információink szerint felmerült, mégsem őt, hanem egy civil, párton kívüli személyt neveznének be, mondván, ha Dobrev kikap Karácsony Gergelytől, az kínos presztízsveszteség lenne. Ráadásul a baloldali holdudvarból is többen megüzenték, legyen inkább a volt zuglói polgármester a közös ellenzéki listavezető, arra hivatkozva, ő „távolabb” van a továbbra is megosztó egykori kormányfőtől.

Megírtuk: a kialakult helyzet miatt többen próbálták lebeszélni a vetélkedésről az EP-képviselőnőt, aki azonban állítólag eltökélt, mindenképp indulni akar az előválasztáson. Érdekesség, hogy párttársa, a szintén EP-képviselő Molnár Csaba az ATV-ben nemrég azt ecsetelte, ő épp arról győzködi Dobrevet, hogy induljon. Egy biztos: néhány héten belül megtudjuk, mi az igazság. Könnyen lehet, valamiféle dramaturgiai fogásról van szó.

Karácsony továbbra is kéreti magát

Érdekesebb körülmény azonban, hogy Karácsony miért halogatja a hivatalos bejelentést. Úgy tudjuk, erre hamarosan, legkésőbb május elején sor kerülhet, ringbe szállását már mindenki kész tényként kezeli. A szocialisták, köztük Molnár Zsolt pártigazgató a nyilvánosság előtt ettől függetlenül arra utaltak, azért unszolni kell a vonakodó főpolgármestert. Az MSZP-nek jó oka van „tolni” Karácsonyt: a gyengülés jeleit mutató pártnak a párbeszédes lízingpolitikus a fő attrakciója a háttértárgyalások során, ő a legerősebb „hozott anyaguk” a közösbe. Ha Karácsony és Dobrev is bejelenti az indulását, úgy teljes lesz a kétfordulós miniszterelnök-jelölt-jelölti előválasztás köre.

Arról, hogy az egyéni választókerületek szintjén milyen csörték és összecsapások várhatók, már korábban beszámoltunk, ám alighanem a legnagyobb kérdés mégis az, ki lesz az ellenzéki összefogás „arca”. Az erőviszonyok tekintetében azonban egyértelmű, hogy a DK-nak van a legnagyobb befolyása a térfélen, és ennek nem is rest hangot adni.

nyitókép: MTI

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól van, nyugodj meg. Ha kell, igazoljuk, hogy te megírtad a napi penzumot, küldhetik a pénzt.

A lakásépítés folyamata soha nem befejezett tény. Soha nem épül annyi lakás, ami elég, mert az igények természetszerűen újra termelődnek. Ezért van a CSOK.

Csak segítettem logikusan gondolkodni.

Az már önmagában röhej, hogy nem Ferit indítják. Karácsony lesz a jelöltjük, akár akarja, akár nem. Az ő irányíthatóságát már Zuglóban, most pedig a fővárosban letesztelték. Ha nem vállalná, elásnák, mert keresztbe tesz nekik. Lehet, hogy van valami a kezükben Karácsonyról, vagy ő nincs ennyire tisztában a saját képességeivel, és ezt használják ki.

Ócska színjáték.
Nyilvánvaló, hogy Karácsony "Ambíciózus Marionettbáb" Geri lesz a moslék listavezetője.

Mi a bajod a kommunizmussal? A momentum valamennyi szélbalos, autókat borogató, boltokat felgyújtó tömörüléssel jó viszonyt ápol.

Én is! Vagy Márky-Zayra. Ha nem lehet, utolsó esélyként Jakabra.

Meddig kéreti még magát a Városháza élősködője?

Mondjuk én szívesen szavazok valamelyik jelöltre. Kivel várható a nagyobb bukta? Jakabbal vagy Dobrevvel?

Mennyivel egyszerűbb a Pártnál, ahol a Vezér dönt mindenről és mindenkiről.
Ott nincs semmi bohóckodás meg demokráciára hivatkozás...

Szerintem egyértelműen igen.
Medgyessy is választást tudott nyerni.
KamuGerinek sem csökkenhetett számottevően a népszerűsége a főpolgármesteri vesszőfutása után. Egyszerűen az orbánfóbok nem ebben a koordináta-rendszerben működnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés