Fleck az ellenzék egyszerű többsége esetén is alkotmányozna, ebbe pedig bevonná a Fidesz-szavazókat is

2021. április 8. 7:59
A jogszociológus a Klubrádióban elmondta, 2022-ben „forradalmi jellegű intézményépítésről lenne szó”, abban az értelemben, hogy nem választások után megszokott békés átadás-átvételről van szó, hanem a demokráciát kell újra felépíteni.

Fleck Zoltán jogszociológus volt a Klubrádió vendége. A téma – most már visszatérően – a mostani ellenzék esetleges, 2022-es győzelme egyszerű többséggel. Sokan értekeztek már erről a hipotetikus helyzetről – Magyar György és Gyurcsány Ferenc mellett maga Fleck is.

Az Eötvös Károly Intézet igazgatója kedden arról beszélt a rádióban, hogy nem egyszerűen kettős hatalom jönne létre, ha kis többséggel megnyerné a 2022-es választásokat a mostani ellenzék, hanem kormányozhatatlan helyzet, és nagyon rövid időn belül visszakerülne a hatalom a Fidesz kezébe.

Szerinte tehát antidemokratikus rendszer jött létre, és ezt nem lehet máshogy ellensúlyozni, csak „nagyon sok demokráciával”

Fleck megerősítette: nem elég leváltani a kormányt, hanem rendszerváltásra van szükség. Idáig eljutott az egyesült ellenzék is, ennek a nyelvezete lassan kialakul.  Úgy véli, az elmúlt tíz év arról szólt, hogy „ne lehessen kormányozni NER nélkül, és a NER-en belül – ide értve az Alaptörvényt is – nem lehet demokratikusan kormányozni”.

Úgy folytatta: mivel a rendszerváltásban nincs nagy tapasztalata sem a politikai elitnek, sem a társadalomnak,

az új rendszer kialakításához néprészvételre van szükség.

Szerinte az ellenzéknek ezzel a programmal kell kiállni a választók elé: „arra adjatok felhatalmazást, hogy leváltjuk ezt a rendszert, és ez azt is jelenti, hogy új alkotmányt kell létrehoznunk, és újraszabályozzuk azt az intézményrendszert, amely lehetetlenné teszi a kormányzást”.

A műsorvezető itt felvetette, hogy mi lenne, ha 4-8-12 évenként mindig jönne a másik oldal és visszacsinálná az előző állapotot, Fleck Zoltán azt mondta: ez katasztrófa, súlyos, hosszú távú válság lenne az ország szempontjából.

Nemcsak a mostani demokratikus ellenzék alkotmányozása, hanem a magyar nemzeté kell, hogy legyen, amelyben néhány millió Fidesz-szavazó is benne van” – mondta, hozzátéve hogy „a legitimitás érdekében be kell vonni azokat is, akikkel viták vannak, le kell választani a Fidesz szavazóit a NER-ről, és ezt most el kell kezdeni”.

Az ELTE tanára szerint az elmúlt tíz év „weimari típusú tapasztalata”, hogy demokratikus felhatalmazással, nagyon erős autoriter akarattal és populista ideológiával elég gyorsan fel lehet számolni a demokráciát. „Mivel ez a tapasztalat megvan, az a cél, hogy olyan intézményrendszert hozzunk létre, amelyben ez nem tehető meg még egyszer” – hangsúlyozta.

A beszélgetés végén hangoztak el talán a legerősebb – az eddigieknél újszerűbb – mondatok: Fleck azt mondta, hogy a majdani ellenzéki győzelem esetén „forradalmi jellegű intézményépítésről lenne szó”, abban az értelemben, hogy nem választások után megszokott békés átadás-átvételről van szó,

hanem a demokráciát kell újra felépíteni.

Szerinte „amit a sajtóval művelt a jelenlegi hatalom, az megnehezíti a helyzetet, de be kell vonni az embereket, civileket helyi szinten és összesítve országosan is ebbe a folyamatba”. Biztosan lesz nagyon csúnya rágalomhadjárat és manipuláció, de a kormánynak a költségvetéssel és egyéb eszközökkel vannak lehetőségei, hogy felbontsa az „acélkupolát”, és lehántsa a hályogot néhány ember szeméről, aki csak a közmédiából tájékozódott – hangoztak el a már jól ismert baloldali toposzok.

A teljes adást itt hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI Fotó, Földi Imre

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszerű: az ellenzéknek nem lesz többsége...Ez a mostani pótcselekvésük és blöffölésük is egy pszichológiai hadviselés része, a kampányuk része, a satnyácska ellenzék önszuggesztiójának része.

Flecket kell leépíteni.

Semmi kétség, Fleck Zoltán Rákosi-rezsimet vizionál. Mi akik közelítünk a 80. évhez, vagy felette vagyunk tapasztaltuk, hogy a Rákosi-rezsimben miképpen győzték meg az embereket és hogyan lett a többpártrendszerből egypártrendszer.

Fleck Zoltán jogsértéssel akar demokráciát építeni?
Ez egy neoliberális szélsőséges megnyilvánulás és nincs köze a demokratikus államépítéséhez. Megdöbbentő, hogy ilyen személy az egyetemen taníthat.

Pont ezt kerestem én is. Köszönöm. Fogalmam sincs, miért lehet ilyeneket nyilatkozgatni immár hónapok óta jogkövetkezmény nélkül.
Más. Ha kétharmados felhatalmazás nélkül alkotmányozna bárki, az utcára mennék, és harcolnék a demokráciáért. Akkor is, ha Fidesz tenné ezt. Ráadásul az egy olyan jogi helyzetet teremtene, hogy a az utcára vonulók képviselnék a jogállamiságot a diktatúrával szemben.

Ebben a cikkben a legsdúlyosabb állítás az, hogy ez az ember egyetemen tanít.

Alkotmányról nincs népszavazás. Úgyhogy amennyiben azt kiírják, az a
jogállamiság semmibevétele.

A Magyar Állam alkalmazottja az Magyar Állam értékrendjével
ellentétes nyilatkozatot tett. Kilőni a sztratoszférába!

Nyugatról parancsot kaptak, hogy most már Charles Gati 2011-ben közé tett 5 pontjának utolsó tételére, a polgárháborúra készüljenek, mert nem jöttek be az akkor lefektetett program jövendölései. Fleck Zoltán lényegében a Rákosi féle hatalomra jutást szeretné megismételni.

http://valasz.hu/vilag/charles..

Gyurcsány utolsó esélye, hogy visszaszerezze azt, amit 2006-ban elcseszett. Vereség esetén neki vége, az Apró klán őt nem erre szerződtette. Akkori politikájával, az őszi eseményekkel megalapozta a Fidesz 2010-es győzelmét. Az MSZP-ben nem volt olyan erő, amelyik meg tudott volna szabadulni Gyurcsánytól és az SZDSZ-től, ettől mára már marginálissá váltak.

Ne hazudj, tetves bolsi. Nem lehet alkotmányozni sima többséggel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés