Borrell: Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak

2021. március 21. 18:30
Az Európai Bizottság alelnöke reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot.

Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak – írta Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke vasárnapi közleményében, miután az ankarai vezetés szombaton úgy döntött, hogy kilép a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott nemzetközi megállapodásból.

A Recep Tayyip Erdogan vezette kormánypárt korábban többször bírálta az egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Borrell felhívta Törökország figyelmét, hogy az isztambuli egyezmény célja, a nők és a lányok alapvető jogi védelmének biztosítása az egész világon, különösen a járvány idején, amikor a nemi alapú erőszak egyre fokozódik. „Mélységesen sajnáljuk és értetlenkedésünknek adunk hangot, hogy Törökország kilép ebből az Isztambul által fémjelzett megállapodásból. Ez a döntés veszélyeztetheti a nők és lányok törökországi védelmét és alapvető jogait” – hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot, és újra együttműködik az EU-val a nők és lányok jogainak védelmében, „amely az emberi jogok, a béke, a biztonság és az egyenlőség alapvető eleme a 21. században.” Az Európai Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric szerint az ankarai vezetés határozata óriási kockázatot jelent a nők és lányok védelméhez kapcsolatos erőfeszítésekre, Európa-szerte és azon is túl.

Az isztambuli egyezmény 34 európai országra terjed ki, és széles körben meghatározónak tekintik azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a nők és a lányok megvédése a társadalmunkban nap, mint nap elszenvedett erőszaktól – hangsúlyozta. 2011 májusában, Isztambulban nyitották meg a csatlakozás lehetőségét a strasbourgi, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezményhez. 2012-ban Törökország volt az első, amely ratifikálta a határozatot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Nyugat úgy tesz, mintha ez az egyezmény lenne a nők védelmének csimborasszója. Az igazság az, hogy mindenféle egyezmény nélkül is lehet és szükséges a konkrét egyenrangúság és tisztelet. A gyakorlatias, lélektől-lélekig való, személyes szeretet az, ami a megoldás. Az Úr Jézus evangéliuma. De az sok nagyszájú liberálisnak nem kell, mert ott már nem papírról van szó, hanem komoly és életreszóló feladatról. Úgy jó TÁVOLRÓL minden nyugati politikus rendkívül szolidáris és elkötelezett a nők védelme mellett, de gátlástalanul csalja az asszonyt, elválik, ha az önző érdeke ezt kívánja, s egy-két pofon is elcsattan...De azért éljen az Isztambuli Egyezmény, mert a liberális lelkiismeretet jótékonyan elaltatja, megnyugtatja: jó ember vagyok, elvégre támogatom az Egyezményt!...

Ha komolyan gondoljuk a nemek egyenlőségét, akkor a gyengét kéne megvédeni az erősebb erőszakosságától, nem a nőket a férfiaktól.

Miért kéne nemzetközi egyezményben szabályozni azt, ami a normálisabb országok jogrendjében amúgy is benne van? Amit az egyezménnyel sunyin rájuk erőltetnének, úgysem fogadnák el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés