Mi folyik Karácsonyék városdiplomáciai akadémiáján?

2021. február 24. 7:00
Ősszel indult el Karácsony Gergelyék városdiplomáciai káderképzője, a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia, amely meglehetősen eklektikus képzést nyújt hallgatóinak. A képzés részletei, tanárai és költségvetése iránt érdeklődtünk az illetékeseknél.

Már vagy fél éve, hogy Karácsony Gergely bejelentette: Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, a CEU oktatója vezetésével létrehozták a Budapesti Városdiplomáciai Akadémiát, ami „biztosítani fogja, hogy a jövő városdiplomatái a legkiválóbb diplomatáktól és professzoroktól tanulhassanak”, hiszen a fővárosnak „aktív városdiplomáciai stratégiára” van szüksége.

A Budapest.hu honlapon megjelent, nyári felhívás szerint „a nyolc hónapos intenzív program olyan fiatal szakembereknek szól, akik érdeklődnek a nemzetközi kapcsolatok elmélete és gyakorlata iránt a globalizált környezetben, különös tekintettel a nagyvárosok szerepére. A program elvégzése lehetőséget biztosít aktív szerep betöltésére a városdiplomácia területén.”

A honlapról letölthető tájékoztató anyag szerint az előadásokra havonta kétszer, szombatonként kerül sor, 14 alkalommal. A sikeres jelentkezőket 2020 szeptemberében értesítették, és

2021 májusáig mennek tanulni hétvégenként a főpolgármesteri hivatalba és más fővárosi intézményekbe, összesen húszan.

A résztvevők életkora 22-35 év közt lehet, rendelkezniük kell angol nyelvtudással és egy harmadik nyelv ismeretével, hallgatói jogviszonnyal vagy diplomával. 

A képzés meglehetősen sokrétű: van benne diplomáciatörténet, klímatéma, geopolitika, identitáspolitika, emberi jogok, civil jogvédő szervezetek, menekültügy, közlekedési kérdések, energiaellátás, egészségügy, V4-ek, posztszovjet térség, EU, NATO, USA, Törökország, arab tavasz, Kína, protokoll, öltözködés, készségfejlesztés, tárgyalástechnika, konfliktuskezelés, étkezések szervezése, rendezvényszervezés és sok minden más. Ez így inkább gyorstalpalónak tűnik.

Szerepel a honlapon elérhető tájékoztatóban az a járványhelyzet miatt aligha kivitelezhető ajánlat, hogy a „közbeeső heteken, illetve hétvégeken lehetőség nyílik interaktív találkozókon való részvételre külföldi előadókkal és Budapestre látogató vendégekkel, továbbá látogatásokra fővárosi, illetve országos intézményeknél és más városokban találkozásokra önkormányzati és országos politikusokkal”.

Telefonon és e-mailben is érdeklődtünk az illetékeseknél, még előző hét szerdáján, de

kérdéseinkre szerda reggelig nem kaptunk választ, csak ígéretet, hogy a héten reagálnak.

A kérdéseink a következők voltak:

- Mekkora összegből finanszírozzák az akadémia működését?
- Kik tanítanak az akadémián?
- A Budapestinfo honlapon található anyagon túl elérhető-e részletesebb tanterv?
- Akkreditálták-e a képzést?
- Hányan vesznek részt az első tanév képzésén?
- Hol fognak tudni elhelyezkedni a képzéssel a résztvevők?

 

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mi folyik Karácsonyék városdiplomáciai akadémiáján?"
Soros bácsi átszólt, jó lenne pár tucat friss hús a nyílt társadalom zsoldoscsapatába, a régiek kezdenek kikopni...
Karácsony szervezett erre fel egy új Soros-tehetségkutatót, Budapest fedőnév alatt...

Ha valaki, vagy valami nem tetszik, az nem okoz kisebbségi érzést. Vagy neked a nem tetsző kormánypolitika, a mai, kiforgatott értelmű, az eredetit megcsúfoló liberalizmus kormánypárti oldalról jövő elutasítása kisebbségi érzést okoz, és azért jössz elő értelmes érvek helyett különböző hülye példabeszédekkel? Amit, ha már így érvelsz, ti is vastagon beszoptok az újabb világmegváltóktól.

Vagy csak a nektek bemagyarázott felsőbbrendűség képzelete okozza mindezt. Tudod, mint a kommunistáknál, akik különös anyagból lettek gyúrva.

"Európától végleg leszakadt Viktátori csődtömeg ország"
10 év alatt az átlagbérek megduplázva
a szegénységi ráta 23%-ról 8%-ra csökkentve
az államvagyon értéke 8-ról 17 milliárd euróra növelve...
és a többi
ömlik a pénz Budapestre, 3000 milliárd
és egyébként mindenre jut, ami fontos.
Több szót nem érdemelsz, ha neked ennyi kevés, úgyis reménytelen vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés