Nem térdelt le az ír és a walesi rögbiválogatott az antirasszista üzenetre

2021. február 11. 15:44
Ezt megelőzően Anglia és Skócia szombati mérkőzésén a 30 játékos közül 14 nem volt hajlandó letérdelni.

A Six Nations (Hat Nemzet) rögbibajnokság első fordulójának egyik mérkőzésén az összecsapás előtt kötelező jelleggel „antirasszista” üzenetet sugároztak a hangszórókból – írja a The Irish Post.

Nagy meglepetésre azonban minden egyes ír, valamint walesi játékos állva maradt a bejelentés alatt. Ezt megelőzően Anglia és Skócia szombati mérkőzésén a 30 játékos közül 14 nem volt hajlandó letérdelni.

BLM

George Floyd halála óta a Black Lives Matter mozgalom bekerült a mainstream kultúrába, a sportolók között pedig kialakult a szokás, hogy a mérkőzések előtt féltérdre ereszkednek, hogy kifejezzék a rasszizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket.

Sokan azonban, érthető okokból, a térdelés gesztusát a Black Lives Matter által képviselt baloldali értékek jóváhagyásának tekintik, nem pedig egyszerűen az antirasszizmus melletti elköteleződésnek.

Nyilatkozatok

Az angol sztárjátékos, Billy Vunipola, aki szombaton nem volt hajlandó letérdelni, kritizálta a BLM-et, mert az „templomok és Bibliák égetésében” vett részt. „Amit a mozgalom képvisel, az nincs összhangban azzal, amiben hiszek”  jelentette ki Vunipola a The Good, The Bad And The Rugby Podcast adásában.

A skót edző, Gregor Townsend kifejezte, „száz százalékban” támogatja játékosai döntését. A Rugby Football Union
(RFU) hasonlóan támogatta a játékosok szabadságát arra, hogy térdre ereszkedjenek-e vagy sem.

A BLM és a sportág között nem ez az első konfliktus, ugyanis korábban a mozgalom aktivistái megpróbálták betiltatni a népszerű Swing Low, Sweet Chariot című szurkolói dalt, mert azt egy 19. századi Oklahomában felszabadított rabszolga írta. Egy felmérés szerint a rögbi rajongók 69%-a azt nyilatkozta, hogy a dalt nem szabad betiltani.

(A kép forrása: YouTube)

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezd kurvára elegem lenni ebből a "közéletből". Minden napi híradás a BLM niggerekkel, meg a transzretkekkel van tele, mintha csak ebből állna az élet. Okádok már tőlük.

Ezért (is) szeretem a rögbit!
Képzeljük el, ha egy boxmérkőzés előtt az egyik bunyós letérdelne a másik előtt.

Mostantól az írek és a wales-iek legnagyobb szurkolója vagyok, - rögbi szinten.
A Premier Football Liga pedig egy kalap szar, a csapatok, a klubok pedig elmennek az ilyen meg olyan emirátusok picsájába...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés