Karácsony nem tudja, miért emelkedett sokszorosára az A-Hídnak adott előleg

2021. január 21. 9:00

Írta: Kereki Gergő
A főpolgármester szerint a Lánchíd felújításának költségei nem növekedtek, hanem csökkentek. A Tüttő Katát év végi bulin vendégül látó A-Hídnak adott ötvenszeres előlegről pedig nem tud mit mondani.

Ahogy arról már beszámoltunk, Tarlós vezetése alatt a Lánchíd felújítása kijött volna bruttó 21,8 milliárdból, Karácsonynál az összeg bruttó 26,75 milliárdra nőtt. De feltártuk azt is, hogy a Lánchíd-tenderen befutó A-Híd ötvenszer akkora előleget kap a Lánchíd felújításakor, mint amekkorát Tarlós István adott volna. A vállalkozót terhelő késedelmi kötbért viszont durván visszanyesték.

Az üggyel kapcsolatban Karácsony Gergely elsőként az Inforádió Aréna című műsorának szerdai adásában szólalt meg.

Melyik a nagyobb? A 21,8 milliárd vagy a 26,75 milliárd?

„Kezdjük azzal, hogy a Lánchíd felújítása nyolcmilliárd forinttal olcsóbb lesz, mint az előző városvezetés által kiírt közbeszerzés. Természetesen egy valamelyest csökkentett műszaki tartalommal, de én azt gondolom, hogy aki egész pontosan ki tudja számolni, hogy a Lánchídhoz kapcsolódó villamosalagút felújításának az elhagyása az egész pontosan milyen, hogyan számítódhat be egy egységesen kiírt közbeszerzésbe, az… hát legalábbis én nem vállalkoznék erre a feladatra” – nyilatkozta újságírói kérdésre a főpolgármester.

Budapest első embere vagy nincs tisztában az általa irányított város egyik legfontosabb beruházásának pontos költségeivel, vagy tudatosan állít valótlanságot. Matematikailag ugyanis nagyon könnyen levezethető, hogy a költségekkel kapcsolatban kirobbant Lánchíd-vitában kinek van igaza.

A kép teljes méretű megtekintéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassz a "Kép megnyitása új lapon" lehetőséget.

A még Tarlós István által kiírt tenderre beérkező ajánlat végösszege bruttó 35 milliárd forintra rúgott (lásd alább a Telex által a fővárosi önkormányzattól megszerzett táblázatot). Csakhogy ebben a bruttó 35 milliárdban nem csupán a Lánchíd felújítása lett volna benne, hanem a Clark Ádám tér és a Széchenyi téri villamos-aluljáró 13,5 milliárdos felújítása is. Ez utóbbi két projektelemet azonban Karácsonyék leválasztották a Lánchíd felújításáról, így nyilván úgy célszerű összehasonlítani a Tarlós-féle közbeszerzésre érkezett ajánlatot a Karácsony-féle ajánlattal, hogy a Clark Ádám tér és a Széchenyi téri villamos-aluljáró 13,5 milliárdos felújítását levonjuk. Így, ahogy a táblázat is mutatja, a Lánchíd felújítása az első közbeszerzési eljárásban befutott ajánlatok alapján megvalósulhatott volna bruttó 21,8 milliárd forintból is.

Ezt a 21,8 milliárdot kell összevetni a Karácsonyék által elfogadott 26,75 millárd forintos A-Híd ajánlattal. A különbség 4,95 millárd forint. Ennyivel lett volna olcsóbb nem eredménytelennek nyilvánítani a Tarlós-féle eljárást, hanem már tavaly januárban megkötni a szerződést a kivitelezővel.


Forrás: Telex – A Tarlós-féle első pályázatról készített összefoglaló

Ötvenszeres előleg, felére csökkentett késedelmi kötbér

Az interjú egy másik pontján az újságíró a főváros által az A-Hídnak adott, ötvenszeresre emelt előlegről, valamint a vállalkozó által fizetendő késedelmi kötbér megfelezéséről kérdezte Karácsonyt. Arról, hogy ezen szerződési feltételek, miért nagyon kedvezőek a Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettest év végi bulin vendégül látó A-Hídnak, ebben a cikkben írtunk.

Budapest első embere válaszában viszont nem veszett el a részletekben, kijelentette, hogy alantas vádaskodás korrupciós kockázatot emlegetni, és inkább örüljünk, hogy megvalósul a beruházás: „Nézze,

erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.

Egy olyan közbeszerzési folyamaton vagyunk túl, amelyet a lehető leggyorsabban akartunk lebonyolítani és én azt gondolom, hogy a Lánchíd, amelynek az előző felújítása harminc éve volt és kilenc éve nem történt semmi, én örülök annak, hogy ez a folyamat elindult. (...) Én azt gondolom, hogy örüljünk annak, hogy végre nemcsak beszélünk a felújításról, hanem ez meg is fog valósulni. Ami pedig a túlárazást, meg a korrupciós kockázatokat illeti, ezek olyan alantas vádak, olyan mély színvonalon vannak, hogy én odáig nem szeretnék leereszkedni.”

Összesen 266 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt egy szerződés,amiben sokkal kisebb számok voltak. Gondolod, hogy abban nem volt acél? Vagy csak haladároknál a matematika a fehér férfiak ármánya és mint ilyen mély színvonalú?

Válaszok:
Google | 2021. január 21. 9:37

"„Kezdjük azzal, hogy a Lánchíd felújítása nyolcmilliárd forinttal olcsóbb lesz, természetesen egy csökkentett műszaki tartalommal,"
Hogy van ez, libsihumán észjárás szerint?
Azt mondom, olcsóbban veszek autót.
Eddig rendben, de ha az autón hiányzanak a kerekek, nincs rajta kocsiszekrény, úgy már egészen más.

Aha, a korrupcios vadak csak ha a masik oldalt erik, akkor magasroptuek es akkor kepezik az Igazsag Reszet.
Ha Karacsonyekat eri vad, akkor az csak alantas, melyen szinvonaltalan lehet es nekik oda leereszkedni nem szabad.
A Fideszt kell reggel, delben es este demonizalni, hogy addig se az Egyesult Ellenzekrol folyjon a diskurzus. Ertve vagyok?

A különbözet a lopás. Ebből lesz finanszírozva a 2022-es balliberális kampány. A balliberális ugyanis mindig azzal vádolja meg az ellenfelét, amit ő maga tesz.

Magyarazat mindig van, gondolom.
Tobb tonna acel es trukkok szazai, ugye?

Ja, hat ok nem acelbol, hanem gyurmabol keszultek felujitani a hidat. Ja, hogy acelbol kell? Sosem gondoltuk volna!

Van egy szerződés, amiről a főpolgármester nem tud naprakészen nyilatkozni. Miért hagyják felkészületlenül beülni egy tévéstúdióba? De ez még hagyján, neki miért nem jut eszébe felkészülni, hogy mindenre tudjon válaszolni?

Az ötvenszeres előleg és a megfelezett kötbér érdekesen mutat egymás mellett. Az anyagárak biztosan nem emelkedtek ötvenszeresükre.

Jol all neki ez a szenvedo, picsogo, artatlan arc. Az Orban-fobiasoknak azonnal megesik rajta a szivuk, ez a nemtudomka rossz ember nem lehet.
Egy Medgyessy II.

Ilyen pimf dolgokkal ok nem foglalkoznak. Az o szemuk csak a Fideszt vizslatja, mikozben az ellenzekiek eladhatjak, szethordhatjak az orszagot, nem baj, jut is, marad is.

Magyarazod a Karacsony bizonyitvanyat?
Jaj, de szep, szuper!
Nektek ez eleg lesz, de lassuk, azoknak is, akik nem ot valasztottak?!
Es tanultak valamit pl. a negyes metro ugyebol.

Vegso ketsegbeesesedben nagyon csunyan beszelsz, ugye tudod?
Ez az uj, liberalis demokrata nyelv, vagy mi?

Válaszok:
pollip | 2021. január 21. 10:09

Te mondad, hogy a fovarosban, keruletekben az Egyesult Ellenzek van hatalmon, ocsike....
Ugyhogy nezzetek csak a kormuk ala, hisz volt precedens, vannak jelek!

Vallald fel, o csak siman nem ert hozza!

Nem tud válaszolni a feltett kérdésekre. Viszont vádaskodik.
Nem megy többet ebbe a rádióba sem. Csúnyákat kérdezték tőle és megsértődött:-)))

Pontosan. Szándékosan húzták az időt, hogy ilyen számok jöjjenek ki.

De mondhatja. Aztán rögtön mondjon le!

Ott sem voltunk és nem értettünk hozzá. Ez Bajnai szlogenje. Ja, meg az áramlopás.

Merőben más. Annyiban igen, hogy ez most egy ellenzék közeli cég biznisze.

Az egyetemi tanár professzor. Doktori fokozat, habilitáció, miegymás szükséges hozzá.
Karácsony egyetemi oktató volt, legfeljebb tanársegédi beosztásban.

Valaki nem mond igazat

Februárban indul a Lánchíd felújítása
2021. január 19., 16:27

A Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás lezárult, a nyertes cég nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel Budapest és Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. Az ütemterv szerint a munkálatok 2021. február végén kezdődnek, és 2023 őszére fejeződnek be.
https://obuda.hu/blog/hirek/fe..

A 18,8 milliárd nettó 23,875 milliárd bruttónak felel meg.

Mi okozza a 2,875 növekedést. Ez lenne a pulykapénz? Esetleg a túlárazás összege?

Pályázatíróként több tucat árajánlat került hozzám, amelyet feldolgoztam egy ellenőrző táblában és amikor jöttek a részszámlák felvezettem és így ellenőriztem, hogy az árajánlatnak megfelelően számláznak. Uniós pályázat esetén ezt az irányító Hatóság is ellenőrizte.
Az árajánlatnak megvannak a formai követelményei. A műszaki tartalomnak megfelelően tételesen fel kell tüntetni az anyag és munkadíjakat, szolgáltatásokat. Majd erről egy összesítő táblát kell készíteni, hasonlót, mint ami a posztban is szerepel. Így könnyen összehasonlíthatók az árajánlatok.

Szerintem a kormány által ígért 6 milliárd támogatás előtt ki kell kérni a korábbi és mostani elfogadott árajánlatot és tétele össze kell hasonlítani, magyarázatot kérve az eltérés okára.
Amennyiben ez nem lehetséges a támogatási szerződést nem szabad megkötni.

Írtál pályázatot? Mennyi árajánlatot tekintettél meg? Megnézted a Közbeszerzési Hatóság honlapján, hogy mit kell tartalmaznia az árajánlatnak?

Valószínűnek tartom, hogy mindegyik kérdésre a megfelelő válasz NEM.

DFK 2021. január 21. 11:46 és szodabár 2021. január 21. 11:50 megadta a választ a kérdésedre. n csak ki tudnám egészíteni.

Nem lesz ebből baj? Nem fogják elásni a Gerit?

(Zárójel: bárki meglepődött? A Gyurcsány-Demszky-Hagyó éra tért vissza ugyebár.)

Mire a Budapestiek felébrednek Kamugeri eladja a fejük fölül a tetőt.

Megkezdte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat Budapest vagyonának a felélését. A kabinet döntése értelmében a fővárosi vagyonkezelőnél jelenleg tizenhárom ingatlan pályáztatása zajlik, ám összesen hetvenkettőt fognak pénzzé tenni. Ami figyelemreméltó: két, nagy értékű ingatlan pályázatát visszavonta a főváros.
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Milyen szakértői vannak Kamugerinek, ha nem tudnak egy összehasonlító táblázatot készíteni?
Egyáltalán hogyan ellenőrizték a most elfogadott árajánlatot?
Lehet, hogy nem is ellenőrizték?

Füstös a képed. Mosakodjál meg.

A KSH adatai szerint a speciális szakipari munka 10 %-al emelkedett.
A vas, acéláruk pedig csökkentek.
https://autopro.hu/gazdasag/ne..

Karácsony Gergely Szilveszter három tartóoszlopa

NEM VOLTAM OTT
NEM TUDOM
NEM ÉRTEK HOZZÁ

Többségében olyanra reagálsz amit fel sem vetettem.
Végül bevallod, hogy magad sem tudod a választ.
Akkor meg minek kínlódsz?
A Puskás stadion és a vizes VB összehasonlítása nem kompetens a Lánchíddal. Mindkettőnél menet közben olyan változások, bővítések történtek amelyek megemelték a költségeket. Ezek között voltak olyan beruházások is, amelyek közvetlen nem tartoztak az alapberuházáshoz.
Megnéztem ahogy írtam is - a speciális építő ipari munkák árai 10 %-al növekedtek, míg a vas- acéláruk csökkentek.
Így biztosra veszem, hogy az infláció nem okozhat 25 %-os áremelkedést.

Ha válaszolsz konkrét, ellenőrizhető számadatokkal válaszolj és a mellébeszélést, a szószátyárságot, a semmitmondást tartsad meg magadnak.
Amennyiben nem így lesz nem fogok válaszol, de minden esetben amikor észreveszem, hogy hasonlóképpen írogatsz reagálni fogok.

,, Nyilvánvaló, hogy az egész csomag lett olcsóbb, de csak azért, mert nincs benne a többi. Ez hülyeség, nem kellene ezt így hangoztatni.,,

LOL

Ennek alapján az is vitatható, hogy elvégezted e nyolc osztályt.

Jól értem, azért drágult a szerződés, mert a fidesz ezt másképpen csinálta? Nem tudom, de akkor nem a kivitelezőnek kellett volna visszalépni? És a kötbérrel mi a helyzet? Kiváncsian várom a válaszod?

Szerintem meg ellopjátok a különbözetet. Nekem ez logikusabbnak hangzik. Ezért is utáljátok ti annyira a logikát.

Meg az áramlopás is megáll Niedermullernel:-)

Hol van már a filléres Tocsik ügy, a 4-es metró ellopott milliárdjai, most a kiéhezett barátokat kell jólakatni..... Karácsony ezért lett polgármester.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés