Kovács Zoltán: A sváb kitelepítés a nemzet pótolhatatlan vesztesége

2021. január 19. 9:00
Az államtitkár szerint a történelem szégyene, hogy német honfitársainkat a kollektív bűnösség elve alapján deportálták marhavagonokban Magyarországról.

A sváb kitelepítés az egész nemzet pótolhatatlan vesztesége – írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján. Kovács Zoltán a bejegyzésében emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német „honfitársainkat” szállította el az ország területéről. Hozzátette, amikor az első marhavagonok elindultak Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amire azt írták: „Isten veled, Hazánk!”   

„Ahogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a diktatúrában is a haza az egyetlen, ami nem árulhat el – azt csak ember teheti” – hangsúlyozta az államtitkár.Hozzátette, csupán egy nap alatt ezer embert vittek el. Amit akkor hivatalosan csak kitelepítésnek hívtak, valójában sokkal több és kegyetlenebb volt annál. A feketelistára került hazai németség mintegy felét, csaknem 500 000 embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingóságaitól, ingatlan vagyonától – idézte fel Kovács Zoltán. Emlékezzünk ma rájuk: az ártatlan áldozatokra, az embertelen szenvedést átélőkre, mindazokra, akiket akkor megfosztottak hazájuktól! – írta Kovács Zoltán.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az etnikai tisztogatás elvét a győztes, úgynevezett demokratikus hatalmak (Szovjetúnió, Nagy Britannia és az Egyesült Államok) teljesen elfogadhatónak vélték.

A második világháborút követően Kliment Jefremovics Vorosilov marsall a Szövetséges Ellenőrző Bizottság élén a megszállt Magyarországon kulcsszerepet játszott a szovjet katonai hatalom megszilárdításában és a kommunista hatalomátvétel előkészítésében.
A SZEB nyomására történt a magyarországi németek kitelepítése is és a megszállók által létrehozott magyarországi bábkormánynak muszáj volt engedelmeskedni a megszállók parancsának. Akkoriban a megszállt Magyarországnak követnie kellett a Szövetséges Ellenőrző Bizottság utasításait, amely a megszállt országban a főhatalmat gyakorolta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés