Egy éve hunyt el Roger Scruton, a brit konzervatív gondolkodás legnagyobb kortárs alakja

2021. január 12. 22:57

Szilvay Gergely
Scruton Közösségi Tér
Scruton egyesítette magában az értelmiségit, a vidéki gazdálkodót és a művészt.

„Scruton, az életművész

Egy éve hunyt el Roger Scruton, a brit konzervatív gondolkodás legnagyobb kortárs alakja.

Hiánya fájdalmas, ám teljes életet élt, és ötven könyve bőven ad muníciót nekünk. Magyarországon főleg a konzervativizmusról és a zöld filozófiáról írt könyvei kapcsán tartjuk számon, pedig számos hasznos kötetecskéje van még.

Scruton nem alkotott különálló filozófiai rendszert – hála az égnek. Nem volt korszakalkotó filozófus, hanem inkább egy világlátás szisztematikus védelmezője és magyarázója, aki elveit konkrét kérdésekre való válaszadásra is használta, azaz nem maradt meg az elefántcsonttoronyban, hanem – nagyon helyesen – aprópénzre váltotta gondolatait.

Mire gondolok? A magáról a konzervativizmusról írt könyvei mellett írt például nem csak a zöld filozófiáról, hanem az állatjogok kérdéséről (Animal Rights and Wrongs). Reméljük, idővel eme könyvét is olvashatjuk magyarul. Vagy írt a modern kultúráról; az emberi természetről; és persze zenéről – Wagnerről vagy olyan extrém metált játszó zenekarokról is, mint a svéd Meshuggah.

A konzervatív gondolkodás napszámosa egyben bohém életművész volt, aki a teljességre törekedett: az állatokról vagy épp a borról írt könyvecskéje (Iszom, tehát vagyok) valós tapasztalatban, vidéki birtokának napi valóságából táplálkoztak. A borról szólóban Scruton kikel a fitnesznácik ellen is. És persze ott van a szexuális vágy filozófiájáról szóló kötete is.

Scruton egyesítette magában az értelmiségit, a vidéki gazdálkodót és a művészt. Nem menekült a napi apró feladatok elől, de egyáltalán nem volt puritán sem. Egyensúlyban tartotta az élet hajóját.”

Roger Scruton Legacy Foundation ma este 19:30-kor online megemlékezést tart Sir Roger Scruton egy éves halálának évfordulója alkalmából.

Csatlakozzon az angol nyelvű eseményhez itt: https://www.scruton.org/remembering-roger-scruton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés