Az eddigi legnagyobb tüntetésen követelte az örmény ellenzék a kormányfő lemondását

2020. december 5. 18:29
Szerintük Nikol Pasinján miniszterelnök áruló, mert megállapodást kötött Azerbajdzsánnal a karabahi harcok lezárásáról.

Az eddigi legnagyobb, legalább 15 ezer fős tüntetésen követelte szombaton Jerevánban az örmény ellenzék Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását amiatt, hogy november elején megállapodást kötött Azerbajdzsánnal a karabahi harcok lezárásáról, és ezzel jelentősen csökkent az örmények ellenőrizte terület.

Az országban komoly belpolitikai válságot okozott a megállapodás. Azóta rendszeresen tüntet az ellenzék, árulónak tartja Pasinjánt, aki viszont nem hajlandó lemondani, legfeljebb átalakítani kormányát. A tüntetés idején is megismételte a miniszterelnök a televízióban, hogy nem mond le, valamint hogy kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti az azeri fogságban lévő katonák és a harcban elesettek holttestének hazahozatalát.

A szombati tüntetésen – amely békésen zajlott le – a dpa hírügynökség szerint a befolyásos örmény katolikus egyház képviselői is részt vettek.

Armen Szárkiszján örmény elnök azt javasolta, hogy tartsanak előrehozott parlamenti választásokat, és addig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná. Emiatt 17 ellenzéki párt megállapodott a héten abban, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indít Vazgen Manukján volt kormányfő személyében.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a néplélek. A jelentős olaj jövedelemmel rendelkező Azerbajdzsánnak sokkal modernebb és erősebb hadserege van, mint az örményeknek. Moszkva, meg Örményország területi épségét garantálta, Hegyi-Karabah meg önálló, bár nemzetközileg nem elismert köztársaság. Mi mást tehetett volna a ME...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés