Az ENSZ törölte a kannabiszt a legveszélyesebb kábítószerek listájáról

2020. december 3. 7:45
1961 óta szerepelt a legveszélyesebb kábítószerek között.

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) szerdán megszavazta a kannabisz és a kannabiszgyanta levételét a legveszélyesebb kábítószerek listájáról, írja a Telex az AP hírügynökség beszámolója alapján.

A Telex hozzáteszi: az ENSZ bécsi székhelyű ügynökségének közleménye szerint 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát távolítsák el az ENSZ 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol azok a kábítószereket sorolják fel, amelyek különösen ártalmasak és nincs gyógyászati alkalmazásuk, mint például a heroin.

A WHO 2019-ben fogalmazta meg azt az ajánlást, hogy a kannabiszt át kellene sorolni az egyezmény I. jegyzékébe, ami megkönnyíti a kannabisszal kapcsolatos kutatásokat is.

Ugyanakkor ez még nem teszi egyértelművé az ENSZ tagországainak, hogy legalizálják-e a kannabisz orvosi célú használatát. A kannabisz áthelyezése az I. jegyzékbe az orvosi marihuána nemzetközi ellenőrzésének lazulásához vezethet a jövőben szakértők szerint – írja a Telex.

(Telex)

Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy beismerés arról, hogy mit szívnak és arról is, hogy a kannabisz
igenis elhülyülést okoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés