Uniós biztos: Folytatni kell a hetes cikk szerinti eljárást Magyarország és Lengyelország ellen

2020. november 30. 21:56
Didier Reynders szerint erre azért van szükség, mert az Európai Unió értékeit továbbra is fenyegetik.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén hétfőn jelentette be, hogy folytatni kell a magyar és lengyel féllel szemben indított hetes cikk szerinti eljárást. Reynders a 7. cikk szerinti eljárás, illetve az LMBTQI-közösség jogaival kapcsolatos magyarországi és lengyelországi fejleményekkel foglalkozó vitán kiemelte: mindaddig, ameddig aggályok állnak fenn a jogállamiság helyzetével összefüggésben a két tagállam esetében, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa tartsa fent az eljárást. A biztos reményét fejezte ki, hogy a magyar és lengyel hatóságok „elgondolkodnak a problémák megoldásán”.

Nyomásgyakorlás

Hozzátette: az Európai Bizottság bármikor kész együttműködni a két tagállammal és egyeztetni illetékes hatóságaikkal. Azonban arra is készen áll, hogy a közös értékek védelmében minden rendelkezésére álló eszközzel éljen, köztük a kötelezettségszegési eljárással, valamint az első ízben szeptemberben bemutatott jogállamisági jelentéssel, ha a helyzet nem javulna. Megemlítette, hogy a végső döntés a Tanács kezében van, de a bizottság nyomást gyakorolhat mindkét tagállamra. Kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament között „rendkívül pozitív” megállapodás jött létre az unió hosszútávú költségvetéséhez, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszerről. Az uniós bizottság várja, hogy bevezetni kívánt mechanizmussal összefüggésben végleges döntés szülessen – közölte Reynders.

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság novemberben bemutatott, a szexuális kisebbségekre vonatkozó stratégiája kulcsfontosságú a csoportokhoz tartozók jogi helyzetének javítása érdekében az egész unión belül, köztük Magyarországon és Lengyelországban is. Azzal a magyar alaptörvény-módosítási tervezettel kapcsolatban, amely kimondaná, hogy az apa férfi és az anya nő, Dalli az nemzetközi emberi jogok, és a határokon átívelő családjogi szabályok tiszteletben tartására hívta fel a magyar hatóságok figyelmét.

Családjogi kérdések

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője közleményében úgy fogalmazott: a balliberális EP-képviselők „megszokott, egyoldalú performansza” volt a hétfői ülés, amelyen még a meghívott német EU elnökség sem vett részt. Szavai szerint a Magyarországot rendszeresen támadó, szélsőséges EP-képviselők „kedvenc hobbijukat űzték”: támadhatták Magyarországot és Lengyelországot. Azt hangsúlyozta, hogy a Magyarország ellen zajló 7. cikk szerinti eljárás politikai és ideológiai okokból indított eljárás, amely teljes mértékben megalapozatlan és hazugságokra épül. „A jogállamiság kisajátítása politikai célok érdekében aláássa a tagállamok közötti bizalmat és súlyosan károsítja az unió egységét. A politikai zsarolás és ideológiai boszorkányüldözés semmilyen módon nem jelentheti a kiutat az esetleges nézeteltérésekből” – fogalmazott. A napirenden szerepelt másik témával kapcsolatban az EP-képviselő jelezte, hogy a családjogi kérdések szabályozása kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik, az unió ezen a területen nem rendelkezik hatáskörrel, ezért abszurdnak nevezte, hogy a kérdés egyáltalán napirendre került. „Jól mutatja ez a mai vita is, hogy a jogállamiságot kihasználva már azt is meg akarják mondani nekünk, hogy mit gondoljunk a családokról, a házasságról, a gyermekek neveléséről” – mutatott rá Hidvéghi.

Momentum

Hozzátette: Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője „természetesen” ismét a saját hazáját támadta.Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament LIBE bizottsága annak ellenére foglalkozik a 7. cikk szerinti eljárásokkal, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában az uniós szerződések szerint nincs szerepe, abban a továbbiakban kizárólag a tagállamokat tömörítő Tanács jogosult dönteni. A vita érdektelenségét mutatja, hogy azon a Tanács soros elnökségének képviselője, és a magyar, illetve a lengyel kormány képviselője sem vett részt, csupán a balliberális EP-képviselők Magyarország és Lengyelország iránti egyoldalú performanszára került sor – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, a koronavírus-járvány aláássa a kisebbségi közösségek helyzetét és jogaikat. A magyar kormány pedig tudatosan használja ki a járványhelyzetet az emberi jogok aláásására.Kiemelte, a magyar kormány szexuális kisebbségekre vonatkozó alkotmánymódosító tervezete aktuálpolitikai célokat szolgál, valójában el kívánja terelni a figyelmet egy másik, a közpénzekkel összefüggő javaslatról – közölte a képviselő.

(MTI)

Címlapkép: Didier Reynders a LIBE ülésén. Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az" EU értékei nem azok, amit a liberális abszolutizált értelmezés szerint kellene annak tekinteni. Az EU ugyanis keresztény politikusok alapítása, keresztény értékrenddel.

Heti Hetes cikkely és a föld legundorítóbb hazaárulói: a Momentum.

Didike, kicsi vagy te Orbán Viktorhoz és nagyívű politikájához.
Nem lesz itt semmiféle 7-es cikkely tárgyalása, tudod te azt jól.

Az EU alapértékei között a Szerződésben nem szerepel az lmbtgddujhgdghh és a migráció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés