Amikor egy társadalom jelentős része drogozik, az a társadalom nem működhet jól

2020. november 27. 16:00

Haller József
Mindset Pszichológia
Ne lépjünk túl egy olyan vonalat, ami már az egész társadalomra káros.

„A droghasználattal kapcsolatos témák Magyarországon, de akár az egész világon ideológiai szempontból is átitatottak és háttérbe kerülhetnek a tudományos meglátások. Önnek mi a meglátása ezzel kapcsolatban?

Amikor azt vizsgálom, hogy a társadalomnak mi lenne jó, akkor azt kell vizsgálnom, hogy létezik-e olyan ideális társadalom, amelyik felnőtt ahhoz, hogy a drog szabadon hozzáférhető legyen. Egy olyan társadalom, amiben legfeljebb elvétve fordul elő az, hogy valaki tönkreteszi magát és a családját azzal, hogy függővé válik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen ideális társadalom nem létezik.

Én megértem azokat, akik úgy gondolják, hogy az embernek szíve joga eldönteni, hogy milyen életet él, és hogy ebbe a választási lehetőségek tárházába a drogok is beletartoznak. Kell lennie egy olyan mezsgyének, ameddig el tudunk menni, azért, hogy az emberek döntési joga eljusson egy olyan szintre, ami még elfogadható, és ne lépjünk túl egy olyan vonalat, ami már az egész társadalomra káros. Viszont azt tapasztalom, nem csak én, az egész világban tapasztaljuk, hogy a társasdalom nem tökéletes, és nagy problémát tud okozni a drog.

Most kell lennie egy olyan mezsgyének, ameddig el tudunk menni, azért, hogy az emberek döntési joga, szabadságvágya, eljusson egy olyan szintre, ami még elfogadható és ne lépjünk túl egy olyan vonalat, ami már az egész társadalomra káros.  Most ezt a vonalat megtalálni nem egyszerű, és biztos nem én leszek az, aki meghúzza. A 19. században a drogok használata teljesen szabad volt, a 30-as években a drogok korlátozása irányába mozdult el ez a vonal, most éppen az ellenkező irányba kezdünk el mozdulni, amikor a drogok használata kezd szabadságjoggá válni.

Mégis, Ön hol húzná meg ezt a vonalat?

Nagyon sok veszély, ami a drogokkal jár, az bizonyos mértékig annak tulajdonítható, hogy tiltják. Nagyon sok ópiumfogyasztó halt bele a koszos fecskendő okozta fertőzésbe. Sok fogyasztó halt bele abba, hogy a drog pancserek kezéből került ki. A másik oldala viszont, hogy jól láthatjuk, ahol a drogfogyasztás nagyon súlyossá vált, ott egész társadalmak kerültek a lejtő útjára. Az 1000-1500-as évek közötti időszakban például az arab világ olyan szerepet játszott az emberi kultúrában, mint ma az Egyesült Államok.

A mohamedán vallás tiltja az alkoholfogyasztást, és valamikor a 15. sz. tájékán rájöttek a különböző szerek használatára, hasiséra, ópiuméra, és elkezdett terjedni a társadalomban. Nem azt mondom, hogy a történelmi hanyatlásuk erre vezethető vissza, de erősen hozzájárult. Amikor egy társadalom tagjainak jelentős része drogozik, az a társadalom nem működhet jól, mert ha valaki drog hatása alatt van, nem képes megfelelő módon működni. Ha pedig függővé vált, akkor végképp nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amikor egy társadalom jelentős része drogozik, az a társadalom nem működhet jól"

Amikor egy társadalom jelentős része drogozik, az a társadalom egy idő után teljesen szétesik.

Papp Lajos szívsebész azt mondta, hogy a betegeinek 1-2 dl vörösbort "ír" fel, naponta.
Fehér sem rossz, de a vörösben ott a gyógyító tannin.
Tisztítja az ereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés