Nem Mészáros lőrincről kell beszélni, hanem arról, hogy Magyarországon nincsen középosztály

2020. október 29. 7:51

Gulyás Márton
Azonnali.hu
A magyar pártok legnagyobb problémája, hogy krónikusan kevés tagjuk van, és emiatt nem tudják betölteni a társadalomformáló funkciójukat. A Fidesz sem. Interjú.

Ha már a pártoknak tett ajánlásokról beszél: 2018-ban VIII. és IX. kerületet is magába foglaló fővárosi körzetben azt mérték, hogy az a DK-s Ara-Kovács Attila volt az esélyes jelölt, aki két méterre a Mátyás tértől nem tudta, hogy hol van a Mátyás tér, szemben a helyi ügyekben jártasabb és ismertebb Baranyi Krisztinával. Nem vált önbeteljesítő jóslattá ez a mérés?

Csodálatos lett volna, ha ekkora tematizáló ereje lett volna a Közös Ország Mozgalomnak. Ha így lett volna, többen vettek volna részt a taktikai szavazásban hatszázezer főnél – ami így is elképesztő mennyiségű embert jelent –, és nem kétharmados Fidesz-kormány ülne a hatalomban. Visszatérve a kérdésben megfogalmazott kritikára: javaslatokat tenni legitim, még ha cselekedni helyettük, felszólítani őket, hogy »ez a helyes, ezt csináljátok«, nem lehet. Az sajnos igaz, hogy a pártok nem mindig csinálják meg a politikai munkát, és ki kell verni belőlük, hogy ezt megtegyék. 2018-ban még azt a minimális erőfeszítést sem tették meg, ami kellett volna a szavazatmaximalizáláshoz, és ami elemi érdekük lett volna. Aki ezzel elégedetlen, az lépjen be a pártokba, és belülről változtassa meg őket. A magyar pártok legnagyobb problémája, hogy krónikusan kevés tagjuk van, és emiatt nem tudják betölteni a társadalomformáló funkciójukat. A Fidesz sem.

Hogyan értékeli a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat? Ők jól csinálják azt a tanácsadást és finom nyomásgyakorlást, amivel hatni lehet a pártokra? Vagy van kritikája velük szemben?

Ha lesz kritikám, elmondom azt Péternek, vagy elhívom egy műsoromba, és ott szembesítem vele, de nem akarok itt üzenni neki. Aki olvassa ezt az interjút, szerintem el fogja tudni dönteni, hogy a fent meghatározott, általános elveknek az MMM megfelel-e.

Amikor még a Közös Ország Mozgalmat csinálta, találkozott egy Szrgya Popovics nevű szerb politikai aktivistával is. A kormánypárti média szerint Soros-ügynök, igazából egy forradalomcsináló, akinek bőven találni kétes ügyeit, ha az ember felmegy a WikiLeaksre. Milyen tudást kapott tőle?

Semmilyet. Őt arról kérdeztem, ami nem derült ki különböző forrásokból az általa vezetett és a Slobodan Milošević-diktatúra megdöntéséhez hozzájáruló Otpor! mozgalomról. Arra voltam elsősorban kíváncsi, hogy mi volt az Otpor! szerepe abban, hogy kovászként tudott működni az ellenzéki pártok között.

Akkor nem kapott olyan aktivistaképzést, mint amiket Popovics szokott tartani például a Közel-Keleten vagy Ukrajnában?

Nem, de szívesen megnéznék egy ilyen eseményt. Vicces sztori: amikor idejött, a Miniszterelnökségtől kapott egy levelet, amiben meghívták kávézni Orbán Viktorral, merthogy Szrgya és Orbán ismerik egymást még a kilencvenes évekből. Csak aztán valószínűleg kapcsolt a propagandagépezet, és végül mégsem volt alkalmas kávéznia a miniszterelnök úrnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ország kétharmada takarékoskodik egy friss felmérés szerint. Tehát van miből, bármennyi is legyen az.
Gulyás elfelejtette elmondani, hogy a középosztályt leginkább a ballib kormányok építették le. Nezve a mai állapotokat Európa és világszerte, nem is biztos, hogy véletlenül. Még Dávid Ibolya is középosztályt akart.

Akkor te sajnos mindenben kisebbségben vagy. Lehet, hogy munkahelyet kéne váltani valakinek a családban. Vagy beszállni valami képzésbe. Nem tudom, minden egyéni helyzet más és más.

A szocik idejében 3-4 millió melyszegeny volt, most egy millió van. Igaz, minden egyes sok.

Szerintem alakul a középosztály. Tíz év alatt sokat fejlődött. Az igaz, kérdés, kit tekintünk középosztálynak?
Azért, mert Gulyás szerint nincs, még van.

A több százezer már kevesebb, mint az egy millió. Kéne várnod még húsz évet, hiszen csak tíz éve van ez a kormány.

Úgy tudom, nem dolgozik, úgy tartják el a ngo-k és hasonló szervezetek. Alsó középosztályra saccolom.

Üres ország.
Ott nagyot hibáztunk, amikor a Gyurcsányi 23 millió románnak fenyegetőzött, hogy nem mondtuk el, hogy akkor bizony kiurulne Románia. Akkor összesen kb ennyi lakosa volt. Ma jó, ha 18 millióan vannak Bezzegromaniaban.

Nem kizárt, hogy lépnie kéne, ha valóban így van.

Gondolom, azt te is tudod, hogy szerencsére vannak nyugdíjasok, akik milliók felett rendelkeznek. Nem is kevesen.
Nőttek a megtakarítások, ezt biztosan tudod. Az emberek az államkötvényeket a cihából kivett pénzből vették.

Nem tudom, tudod-e, hogy a friss nyugdíjasoknak remek szorzókkal számítják ki a nyugdíjat?
Az első OV kormány nem százalékos nyugdíjemelést akart, hanem az alacsonyabb nyugdijjaknal nagyobb emeléssel számolt. Erre mondta azt az akkori ballib, hogy a magasabb nyugdíjjal rendelkezőktől elvesznek 19000 ft-ot. Tehát a mai ellenzék tehet arról, hogy ma több az alacsony nyugdíjjal rendelkezök száma.

A csirke far-háttal igazságtalanok vagytok. Az egy remek kaja. Mi húslevest főzünk belőle és remek:-)
A főtt húshoz jól megy a paradicsom szósz, vagy a meggyszósz rizzsel. Sütve is remek.
Anyukám szokta mondani, ha megnyerné a lottó ötöst, akkor is venné, egyszerűen azért, mert szereti.

Érthetetlen, ezt hogy szűrted le?

"hanem arról, hogy Magyarországon nincsen középosztály"

Oké, beszéljünk. Magyarországon, ha nem is túl széles, de van középosztály, tehát már maga a téma ilyen felvetése is ocsmány hazugság. Másrészt, mikor és hogyan alakult volna ki középosztály? A kádári érában? Horn alatt? Medgyessy és Gyurcsány alatt? Egyik sem volt középosztálybarát, hiszen a középosztályt max. devizahitellel "támogatták", illetve inkább megszopatták. A többi ment a lumpenrétegnek, amikor volt miből osztogatni. A lumpenréteg meg nem fog megtakarítani, hanem elszórja a pénzt mindenféle fogyasztási szarra.

Ha volt valaha is olyan időszak az elmúlt kábé 70 évben, ami kedvezett a középosztálynak, az az utóbbi pár év. És nem rajtatok múlt a dolog, meg nem is a világgazdaságon, mert a világgazdaságnak az elmúlt 70 évben számos alkalommal volt felívelő szakasza, aztán ti, a vérzőszívű balosok valahogy mégsem tudtak élni vele értelmes módon. A ti drágalátos balos vezetőitek, akár Kádárról van szó, akár Medgyessyről vagy Gyurcsányról, elszórtátok a pénzt mindenféle haszontalan szemétre. Megvásároltátok a politikai támogatást, cserébe beáldoztátok az ország jövőjét. Úgyhogy ti csak ne ugassatok a középosztályról, mert ha van politikai oldal, amelyik a középosztályt csak megfejni akarja, az ti vagytok.

Magyarországon celebosztály van helyette. Az se rossz, ahogy a TV-ből kiviláglik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés