Ismét elhalasztják a CDU elnökválasztó kongresszusát

2020. október 26. 16:10
A leginkább esélyesnek tartott elnökjelölt, Friedrich Merz élesen bírálta a döntést.

A koronavírus-járvány erősödése miatt ismét elhalasztják a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztó kongresszusát – jelentették be hétfőn Berlinben. Az eredetileg április 25-re meghirdetett, majd a járvány első hulláma miatt december 4-re halasztott kongresszust 2021-ben tartják meg, az időpontot legkésőbb januárban jelölik ki – mondta a párt vezetőségének ülése után tartott tájékoztatóján Paul Ziemiak főtitkár. Elmondta: a választmány és az elnökség minden tagja a küldöttek közvetlen, személyes részvételen alapuló hagyományos kongresszusi formátumot támogatja, de a járvány miatt egyelőre nem lehet ilyen rendezvényt tartani. Ezért a következő hetekben megvizsgálnak több alternatívát, a többi között azt, hogy az 1001 küldött miként tanácskozhatna egy online fórumon. 

A leginkább esélyesnek tartott elnökjelölt, Friedrich Merz – aki nem tagja a párt vezető testületeinek – élesen bírálta a döntést. Már a CDU berlini székházában tartott értekezlet előtt hangot adott annak a véleményének, hogy a tisztségviselők jelentős része meg akarja akadályozni, hogy átvegye a párt irányítását, és ezért megpróbálják ismét elhalasztani a kongresszust. A tanácskozásnak és a döntésnek valójában nincs akadálya, hiszen lehetne online, digitális kongresszust tartani, majd levélben szavazni – fejtette ki Friedrich Merz az ARD országos köztelevíziónak. Hozzátette: a Hertha BSC berlini labdarúgó egyesület a hét végén fennakadás nélkül meg tudta tartani közgyűlését ezer résztvevővel. 

A politikus a vezetőségi ülés után még hangsúlyosabb bírálatot fogalmazott meg, azt mondta, hogy a CDU vezetői döntésükkel szembefordultak a párt bázisával. A másik két elnökjelölt, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormányfő és Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke támogatja az újabb halasztást. A tagságnak szervezett fórumokon, nyilvános rendezvényeken és sajtóinterjúkban mindhárman rendre kiemelik, hogy a CDU elnöki tisztségének betöltése a párton messze túlmutató ügy. Egész Európát érdekli, hogy ki lesz a legnagyobb választói támogatottsággal rendelkező német párt következő vezetője, aki potenciálisan Németország következő kancellárja – mondják.

Ugyanakkor meglehet, hogy mégsem a következő elnök lesz a párt és testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a 2021 őszén tartandó Bundestag-választáson. A közvélemény-kutatások ugyanis hónapok óta azt mutatják, hogy a német lakosság általában véve és a CDU/CSU szavazói is leginkább azt szeretnék, ha a pártszövetség Markus Söder bajor tartományi kormányfő, a CSU elnöke vezetésével vágna neki a választási kampánynak. Markus Söder eddig nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, nem jelezte, hogy feltétlenül vállalna, de nem is zárta ki, hogy elfogadna egy felkérést a CDU-tól a kancellárjelöltségre. 

A politikus hétfőn Münchenben egy más ügyben tartott tájékoztatón üdvözölte a CDU elnökválasztó kongresszusának elhalasztását. Mint mondta, nem venné ki jól magát, ha a járvány közepén több mint ezer ember részvételével tartanának pártrendezvényt. Nem „egyesek karrierje” a legfontosabb most, hanem a védekezés a vírus ellen – mondta. A CDU távozó elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer – Angela Merkel kancellár kormányának védelmi minisztere – még a koronavírus-járvány előtt, februárban jelentette be, hogy nem indul kancellárjelöltként a következő Bundestag-választáson, ezért lemond a pártelnöki tisztségről, mert úgy véli, hogy ugyanannak a politikusnak kell lennie a párt elnökének és kancellárjelöltjének. Közölte, hogy utódja kiválasztásáig  ellátja a pártelnöki feladatokat.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Addig halasztani, addig szavautatnak, amíg az elvárt eredmény teljesül. Ez európai értékrend.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés