Dömötör: Az alapjövedelem ismét a segélyezésre tenné a hangsúlyt, nem a munkavégzésre

2020. október 5. 15:27
A Párbeszéd által készített videóban – a mire költenék az alapjövedelmet résznél – olyan választási lehetőségek voltak, mint: „befejezném a tetkómat”, „túllépnék a Kalinkán” – mutatott rá az államtitkár.

Az alapjövedelem bevezetése, a szociális dolgozók béremelése, a gazdasági válság kezelése és a Európai Bizottság jogállamisági jelentése miatt bírálták az ellenzéki képviselők a kormányoldalt napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Párbeszéd: Csak a „Mészáros Lőrinc-féléknek” jelentene adóemelést az alapjövedelem bevezetése    

Kocsis-Cake Olivio arról számolt be, hogy jól halad a Párbeszéd európai polgári kezdeményezése az alapjövedelemről, amely nemcsak a szegényeknek és a munkanélkülieknek, hanem a bérből és fizetésből élőknek is segítséget jelentene. Az alapjövedelem bevezetésével 10-ből 7 embernek nagyobb lenne a fizetése – mondta, hozzátéve, hogy ez az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozna. Hangsúlyozta: az alapjövedelem bevezetése csak a „Mészáros Lőrinc-féléknek” jelentene adóemelést, a javaslat többi forrását költségvetési átcsoportosítással biztosítanák.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint

az alapjövedelem visszakanyarodást jelentene a múltba, és ismét a segélyezésre tenné a hangsúlyt, nem a munkavégzésre.

Hozzátette: az alapjövedelem bevezetése rengeteg pénzbe kerülne, és visszahozná azt időszakot, amikor akár 36 százalékkal is kellett adózni. Felhívta a figyelmet arra, a Párbeszéd által az alapjövedelemről készített videó jól mutatja: maga a párt is tudja, hogy nem ösztönöz a munkavégzésre a juttatás, hiszen arra a kérdésre, hogy mire költenék az alapjövedelmet, olyan lehetőségek közül lehet választani, mint hogy „befejezném a tetkómat”, „túllépnék a Kalinkán”, vagy „megrendezném az univerzum legnagyobb buliját”. 

Az államtitkár alapjövedelemmel kapcsolatos válaszát itt tekintheti meg:

LMP: A szociális dolgozók láthatatlanok a kormány számára  

Ungár Péter (LMP) üdvözölte, hogy a kormány beterjesztette az Országgyűlés elé az orvosok béremeléséről szóló javaslatot, ugyanakkor úgy vélte: a szociális szektor dolgozói továbbra is láthatatlanok a kabinet számára. A szociális dolgozók kimaradtak az 500 ezer forintos bérkiegészítésből és a mostani béremelésből is – indokolt.  Úgy értékelt: társadalmi katasztrófával fenyeget a szociális dolgozók helyzete, amely ha nem változik, akkor a következő években 40-50 százalékos is lehet a munkaerőhiány. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet:

a szociális szférában a baloldali kormányok alatt megszorítások voltak, egyhavi bért elvettek a szociális dolgozóktól, a normatívát csökkentették.

Ezzel szemben – folytatta – a mostani jobboldali kormány időszaka alatt több mint duplájára nőtt a szociális dolgozók átlagos fizetése, nőtt a normatíva, valamint az ellátottak és a dolgozók száma is. 

DK: A kormány képtelen kezelni a gazdasági válságot 

Vadai Ágnes (DK) azzal vádolta a kormányt, hogy képtelen kezelni a gazdasági válságot, csak a „hűséges talpnyalóinak” segít. Magyarok sokasága vesztette el a munkáját, vannak olyanok, akik semmilyen segítséget nem kapnak az államtól, nőttek az árak, vállalkozók menten tönkre – hangsúlyozta a  képviselő, aki szerint eközben a kormányoldal csak „melegedni jár” a Parlamentbe, és „törvényesíteni a lopást”. „Önök milliárdossá tettek egy gázszerelőt, valamint milliárdos lett a szűkebb és tágabb Orbán-család is” – fogalmazott, azzal vádolva a kormányoldalt, hogy mások kárára erkölcstelen módon gazdagodnak. 

Kövér László házelnök Dömötör Csaba államtitkárnak adta meg a szót, hogy – mint fogalmazott – válaszoljon a „napirend előtti gyalázkodásra”. 

Nézzen utána, hogy az ön főnöke hány százmilliókat vesz ki osztalékként a cégeiből és hogyan érkezik egy elkobzott villából az Országgyűlésbe!

– reagált az államtitkár, Gyurcsány Ferencre utalva. Hozzátette: ha valaki munkakerülő a Házban, akkor azt a DK padsoraiban kell keresni. Hangsúlyozta: a DK-ra nem lehet számítani a járvány kezelésében, sőt álhíreket jelentetnek meg az egészségüggyel kapcsolatban. 

MSZP: A Fidesz önkényuralmi rendszert épít 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az Európai Bizottság jogállamisági jelentése miatti kormánypárti bírálatokat ahhoz hasonlította, mintha valaki azt követelné egy boltban, hogy szereljék le a lopásgátló kapukat. Ilyenkor mindenki joggal arra gondol, hogy az illető lopni akar – tette hozzá. Úgy vélte: ma Magyarországon csak a szűk fideszes elit érdekeit védi a jog, a kormányoldal célja, hogy saját hatalmát, lopásaikat, bűneiket legalizálják. Azzal vádolta a Fideszt, hogy önkényuralmi rendszert és párhuzamos valóságot épít. Ezzel szemben – folytatta – az MSZP a szociális demokráciában hisz, ahol a jog az emberek érdekeit védi a hatalommal szemben. Kijelentette, valódi szabadságharcot kell folytatni az önkényuralom ellen. A politikus bízik abban, hogy ebben az MSZP nem lesz egyedül. 

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára megjegyezte: inkább egyre kevesebben lesznek ebben a harcban, mert az elnökválasztás előtt a MSZP tagságából sokakat kizártak. 

A jogállamisági jelentésről szólva elmondta: olyan zsaroló eszközzel állnak szemben, amelynek során jogi köntösben jelenítenek meg politikai érveket.

Ez 2010 óta így van, mert nem viselik el, hogy Magyarország ki tudott jönni a kötelezettségszegési eljárás alól, bevezette a különadókat és a rezsicsökkentést, valamint megvédte magát a migránsokkal szemben – tette hozzá. Hangsúlyozta: ki kellene vizsgálni, hogy egy amerikai milliárdos, „ki-be mászkál” EU-biztosok irodáiba, majd az itteni szervezetei támogatást kapnak a bizottságtól és „jól fizetett zsoldosaik” legyártják azokat a háttéranyagokat, amelyek megjelennek egy hivatalos jelentésben.

(MTI)

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Aki nem akar dolgozni, ne is egyék." - Pál apostol & Karl Marx.

Ennek az "alapjövedelemnek" továbbfejlesztett változata lenne a kommunizmus kiteljesedése, mikor a teória szerint mindenki annyit dolgozik majd, amennyit akar, mégis mindenki egyformán dúskál a javakban!

Az alapjövedelem azt jelenti, hogy széles néprétegeknek anélkül jár alapból a termékek és szolgáltatások teljes köre, hogy cserébe bármiféle értéket állítanának elő. Vagyis egy bizonyos rétegnek csak azért kelljen dolgoznia, hogy kitermelje az árukat és szolgáltatásokat ezeknek a potyautasoknak. Ez egy rabszolgatartó társadalomban még tán működhetne is, feltéve, hogy a szolgák jóval többen vannak, mint az urak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés