Elkerülhetetlen a halálozás berobbanása?

2020. szeptember 16. 11:56
Nem látványosan, azonban növekedésnek indult a halálozások száma, ami a nyáron tapasztalt floridai jelenség ismeretében aggasztó folyamatokat vetít előre – írta meg a Portfolio.

Augusztus második felétől új szakaszába lépett a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon és azóta azt is tudjuk, hogy ez a hullám több tekintetben is különbözik a tavaszi hullámtól.

Más a mostani hullám

Egyrészt elhanyagolható mértékben terjed intézményekben (kórházak, szociális otthonok, idősotthonok) a vírus (egyelőre), erőteljesen dominálnak ugyanis a közösségi esetszámok. Másrészt – ami a közösségi terjedéssel természetesen összefügg – a fertőzöttek átlagos életkora több mint 30 évet csökkent néhány hét leforgása alatt, vagyis egyértelműen a fiatalok körében robbant be a járvány.

Első ránézésre azt gondolhatjuk, hogy ez utóbbi jelenség miatt, vagyis hogy a vírus elsősorban a fiatalokat fertőzi, nem is kell aggódnunk a vírus terjedési sebessége miatt, hiszen a fiatalabb korosztályt nem veszélyezteti annyira ez a betegség. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) korábban készített erre egy infografikát, amely jól szemlélteti, hogy mely korcsoport mennyire kitett ennek a COVID-19-nek. A 18-29 éves korosztályhoz képest (ez volt a referencia korosztály) már az 50-64 éves korosztály is 4-szer magasabb eséllyel kerül kórházba és 30-szoros eséllyel hal bele a fertőzésbe. A kezdetekben egy, a fiatalok körében szinte kontrollálatlanul terjedő járvány a fenti kockázati tényezők figyelembevételével pedig nagyon komoly figyelmeztetést kellene jelentsen mindenki számára.

A figyelmeztető nemzetközi példa

A helyzet komolyságának szemléltetésképp a járvány floridai terjedését hozzuk fel példaként, ahogyan tette azt az elmúlt két hétben több járványügyi szakember is. Röst Gergely matematikus, a járványügyi kutatócsoport tagja a Portfolio-nak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a magyar folyamatok hasonlítanak a floridaihoz, ami kicsit aggasztó. „Ott is volt egy olyan periódus, amikor az esetszámok ugyan emelkedtek, de a kórházi kezelések és a halálozások száma nem. Emiatt kevésbé aggódtak az esetszám-növekedés miatt. Az esetszámok felfutását követően öt héttel viszont a halálozások számában is bekövetkezett a felfutás. több hét kellett ahhoz, hogy a vírus szétterjedjen más korosztályokban és eljusson az idősebbekig, és a sérülékeny csoportokig”.

Oroszi Beatrix epidemiológus egy augusztus végi előadásában szintén emlékeztetett a floridai esetre: először ott is a fiatalok betegedtek meg, és öt hét alatt a fertőzés már magasabb halálozásokban is visszaköszönt. Legutóbb pedig Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője mondta azt egy online beszélgetés során, hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek és az idősebb korosztály biztonságban van. „Az esetszám növekedése után 5-7 héttel általában emelkedik sajnos a halálesetek száma is”.

Hasonlóságok

És hogy miért hasonlít ijesztő módon a magyar (és általában az európai) járványhelyzet most a floridaihoz? Egyrészt Floridában is egyre fiatalabbak fertőződtek meg: 15 hét alatt 30 évvel csökkent a fertőzöttek medián életkora. Júniustól főként a 15-49 éves korosztályt fertőzte a betegség. Másrészt a vírus kontrollálatlan terjedésével Floridában (volt olyan nap, ahol önálló államként világszintű rekordot döntött a napi esetszámban) bekövetkezett az, amit a világjárványok természetes jelenségének is szoktak hívni. A járvány terjedése olyan méreteket ölt, hogy az idő előrehaladtával más, veszélyeztetettebb korosztályra is átterjed a vírus. Körülbelül 4-5 hét kellett ahhoz az amerikai államban, hogy a fertőzésszám felrobbanását lekövesse a halálozások megugrása.

Magyarországra vetítve adódik a látványos párhuzam. Jelenleg ugyan kevés halálozásról beszélünk, ám a napi halálozás is egyre növekszik, a 7 napos mozgóátlag szerint pedig a trend megindult felfelé, épp 4 héttel a pozitív esetszámok berobbanását követően. A floridai helyi beszámolók szerint az idős- és rehabilitációs ellátórendszer egyszerűen nem bírta a nyomást. Képzeljük el ezt úgy, mint az áradó folyó ellen keservesen, homokzsákpakolással küzdő vízparti ingatlantulajdonos. A lezúduló áramlat nemcsak kikezdi a gátat, hanem egyszerűen átmossa.

Még két, nem mellékes szempont

A New York Times alig egy hónapja készített átfogó cikket arról, hogy Floridában nagy számban veszítették életüket viszonylag fiatal emberek. A lap többek között rámutatott, hogy a 25-44 éves korosztályba tartozók közül csak júliusban többen haltak meg, mint az azt megelőző 4 hónapban összesen. Vagyis – bár fiatalok papíron nem veszélyeztetettek –, nem lehet elkerülni, hogy ahogy növekszik a korosztályukban a fertőzöttek száma, annál többen halnak is meg közülük. Ezzel a floridai adatok mélyére ásó NYT szerző rámutatott, hogy nemcsak az idős korosztály lehet veszélyeztetett csoportja a járványnak. A fiatalabb korosztályban elhunytak közül aránytalanul sok volt az afroamerikai. A 25 és 44 év közötti korosztályban a színesbőrűek aránya Florida teljes lakosságán belül 18%, ám a koronavírus-halálesetek tekintetében ez az arány 44%.

Egyértelmű tehát, hogy a rossz egészségi állapottal rendelkező (például elhízott, cukorbeteg) floridai számára szintén jelentős kockázat a koronavírus okozta halálozás, függetlenül az életkortól. A cikkben megszólaltatott kutatók arra is kitértek, hogy a rossz anyagi körülmények között élők és megfelelő egészségügyi ellátáshoz korlátozottan hozzáférők is sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ők ugyanis egy esetleges fertőzés esetén kisebb eséllyel tudják betartani a járványügyi tanácsokat (például távolságtartás és higiénia az otthonokban), és a betegség súlyosbodása esetén fennáll a veszélye a túl késői ellátásnak.

Konklúzió

Florida példája is azt mutatja, hogy a járvány kontrollálatlan, kezdetben elsősorban a fiatalok közötti terjedése óriási veszélyt rejt magában. A széles körben terjedő járvány esetén az idősek teljes körű védelme nem lehetséges és a halálozás előbb-utóbb a fiatalabb korosztályt sem fogja kímélni. A vírus széles körben való terjedése pedig a kórházakat sem hagyja érintetlenül, sőt a fertőzésnek a kórházi dolgozók fokozottan ki vannak téve, tehát a járvány önmagában súlyosan rombolja az egészségügyi kapacitásokat. Mindezek alapján hiba lenne azt feltételezni, hogy a rendszer több millió fertőzöttel is meg tud birkózni – írta a Portfolio.

Fotó: A koronavírus-járvány miatt zárva tartó vendéglők és bárok újranyitásáért tüntetnek helyi lakosok Miamiban 2020. július 10-én. Floridában, az egyik legfertőzöttebb tagállamban 11 ezernél is több új fertőzöttet diagnosztizáltak egyetlen nap alatt. MTI/EPA

 

 

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Definíció kérdése a "berobbanás".
Ha szimplán egy ideig tartó emelkedésről beszélünk, igen, elkerülhetetlen. (Ahogy az influenzát sem tudta legyőzni az emberiség.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés