Székely Gábor is felmondott a Színművészeti Egyetemen

2020. augusztus 19. 16:07
Újabb jelentős személy hagyta el az SZFE-t.

Zsámbéki Gábor és Gáspár Mátét követően újabb meghatározó oktatója mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Székely Gábor személyében. Felmondását ő is Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké való kinevezésével magyarázta.
Székely 15 évig volt az egyetem rektora. Felmondását Vidnyánszky legutóbbi rádióinterjúját követően nyújtotta be, amikor is a Nemzeti Színház igazgatója „hangos, liberális bagázsnak” nevezte az SZFE elleni tiltakozáson résztvevőket. Székely nyilatkozatot is tett, melyben úgy fogalmazott, a kuratórium ellehetetleníti a nekik nem tetsző színházi személyeket.

„Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!

Megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.

Ön az európai színházi megmérettetésben jelesen vizsgázó magyar színházi élet sikerét még csak röpke ideig élhette meg.

Színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk.

Ha ezt nem tesszük, hivatásunknak nem teszünk eleget.

Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása” – fogalmazott az egykori rektor, akinek a szerződése szeptember 1-jén szűnik meg. A kuratórium ellen az egyetem szenátusa is felszólalt: „Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata. Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozásal” – írták.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is egy vélemény. De csak EGY vélemény.

"Legutóbbi nyilatkozatában - a korábbiaktól eltérően - szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!"

Vidnyánszkyt politikai alapon támadták eddig is. Kétszínű moslék tetű banda. Jobb is, ha önként eltakarodtok onnan.

Székely önhitt nyilatkozata abból a sértődésből fakad, hogy képtelen valódi-szakmai dialógusra, s a mostani helyzet elfogulatlan-tárgyilagos kezelésére. Éppen ő visz politikát a szakmai beszélgetés helyére.

Pont ezzel bizonyítják, hogy nem voltak függetlenek.

Az újonnan kinevezett kuratórium még semmit nem tett. Akik most tiltakoznak, felmondanak, azoknak más indokaik vannak, nem a kuratórium működése ellen tiltakoznak. A kuratórium elképzelt jövőbeli működése nehezen alátámasztható ok. Politikai indok, sértettség, az eddigi jogok/előjogok elvesztésétől való félelem, ezekről lehet szó.

Lukasenkót csak Gyurcsánnyal lehet összehasonlítani!
Mindkettő csalt a választáson, mindkettő brutálisan leverte a vele egyet mem értő békés tüntetőket.
Csal Lukasenkó járhat úgy mint Gyurcsány, hogy ezek után már soha nem lesz elfogadott politikus a saját országában.
Hacsal nem úgy jár mint Caucescu.

Egyébként ez a komcsi Székely hogyan lehetett rektor egy demokráciában??
Olvastam a pestisracok.hu hogy mit alart 75-ben az MSZMP kongresszusán
Nem lempndani kellett volna hanem elzavarni mint német náci párt hasonló embereit anno.

Már 30 éve kellett volna a rohadt kommunistának. Too bloody late, mate!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés