Karsai László és az idegenrendészet

2020. augusztus 06. 14:52

Gondoltam, idézem a legújabb szaklexikont, amelynek hivatkozott szócikke nem új keletű.

2020. augusztus 06. 14:52
Szakály Sándor
Magyar Nemzet

„»Idegenrendészet (külföldiek rendészete): (1) a külföldi állampolgárok beutazásával és tartózkodásával összefüggő jogszabályok összessége. (2) A tartózkodás helye szerinti ország területére engedély nélkül, ill. meg nem engedett módon beutazó vagy Magyarország területén jogszerűtlenül tartózkodó külföldivel (a tartózkodás helye szerinti – állampolgársággal nem rendelkező személlyel) szemben indított hatósági jogalkalmazói tevékenység, feltéve, hogy nincs helye menedékjogi eljárásnak).« Rendészettudományi szaklexikon. Főszerkesztő: Boda József. Budapest, 2019. Dialóg Campus Kiadó, 365. old.

Gondoltam, idézem a legújabb szaklexikont, amelynek hivatkozott szócikke nem új keletű. Ezt a fogalmat és »rendszert« használták az Osztrák–Magyar Monarchia fennállásának évei alatt az illetékes magyar hatóságok, és ez »járta« a Horthy-korszakban is. Mindezekről törvények – 1903. évi V. törvénycikk a külföldieknek a magyar korona országai területén való lakhatásáról, 1930. évi XXVIII. törvénycikk a külföldieknek a magyar korona országai területén lakhatásáról szóló 1903. évi V. tc. egyes rendelkezéseinek módosításáról –, miniszteri rendeletek, többek között A m. kir. belügyminiszter 100.000/1930. B. M. számú rendelete, a külföldiek az ország területén lakhatásáról szóló 1903: V. tc., illetőleg az ennek a módosításáról szóló 1930: XXVIII. tc. végrehajtásáról szóltak, és azokat alkalmazták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vucli Tóbiás
2020. augusztus 07. 07:11
Remélem, Szakály Sándor nem fog belehalni az ellene indított hitvány hajtóvadászatba. (Bár orvosra Karsainak lenne szüksége.) Történészként talán tudja ezt is úgy nézni, mint korjelenséget, ezzel egy kicsit eltávolítva magától. Bárhogyan is: elismerésem a tényszerűségéért, higgadtságáért. És jó egészséget, sok erőt kívánok neki.
CsakÍr
2020. augusztus 06. 22:37
Ha ilyen közvetlenül gondolod, akkor igaz. Igaz, én is szeretném, ha véget érne a háború, meg hogy tudnám, hogy az anyám testvére az valami oroszkatona, vagy a a nagyapám, ki angol hadifogságban volt azóta. Gennyedő sebek - gyógyítanivalók, én mondom. Vagy ha nem, mehettek, amerre akartok, nyugodtan.
Mátyás01
2020. augusztus 06. 21:45
A magyarság teljesen jogosan fél a bevándorlástól, ugyanis eddig minden bevándorlási hullámmal romlott a magyarság helyzete. Karsai felmenői is az egyik ilyen hullámmal érkeztek, ezért nem véletlen, hogy védi, mi viszont hagy ne értsünk vele egyet.
zakar zoltán béla
2020. augusztus 06. 20:34
Karsai Heisler hónalja, fordítva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik