Macron: Kiállunk Görögország és Ciprus mellett a török agresszióval szemben

2020. július 23. 20:03
Teljes támogatásáról biztosította a francia elnök Athént és Nicosiát.

Teljes támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök Görögországot és Ciprust csütörtökön Párizsban. Ciprusi kollégájával, Nikosz Anasztasziadisszal folytatott tárgyalása során a francia elnök kijelentette, az Uniónak határozottan kell fellépnie a Földközi-tenger régióját érintő török provokációval szemben. „Ciprus és Franciaország számára létfontosságú a Földközi-tenger térségének a biztonsága, ezért az Európai Uniónak határozott választ kell adnia minden ottani provokációra” – jelentette ki az elnök. Macron kiemelte, Párizs stabil szövetségese Ciprusnak és Görögországnak a „török agresszióval szemben”, majd elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió bármely tagországa felségvizének megsértését.

A francia államfő nehezményezte, hogy Brüsszel keveset vagy semmit sem tesz Moszkva és Ankara Földközi-tengert érintő hatalmi harcának ügyben. Az elnök súlyosabb szankciókat sürgetett azok ellen, akik megsértik a francia, illetve a ciprusi felségvizeket.
Az Európai Unió az utóbbi időkben többször is hevesen bírálta a Földközi-tenger keleti térségében végzett török földgázkitermelést célzó fúrási tevékenységeket. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője június végén felszólította Törökországot, hogy azonnal fejezzék be a fúrásokat az illegitim módon török megszállás alatt tartott észak-ciprusi partok mentén. Brüsszel már hozott korábban szankciókat Anakara ellen ezen tevékenységet miatt, ám Macron kevesli ezeket. 

A sajtótájékoztatón, ahol a korábbi állítások is elhangzottak, Emmanuel Macron szóba hozta Líbia ügyét is, amivel kapcsolatban megállapította, hogy Törökország szerepe súlyos a válság eszkalálódásában. Az észak-afrikai ország témáját illetően a francia elnök kijelentette, hogy mindennél fontosabb a várva várt tűzszünet aláírása, illetve a politikai válság végleges megoldása.

Fotó: Wikiwand

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem szabad annyira szigorúnak lenni...Aphrodite szigete, ő meg elég európai.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés