Az emberi jogokat durván sértő csecsen vezető lett az orosz nemzeti gárda új vezérőrnagya

2020. július 23. 19:08
Az orosz nemzeti gárda (Roszgvargyija) vezérőrnagyává nevezte ki Ramzan Kadirov csecsen vezetőt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz nemzeti gárda (Roszgvargyija) vezérőrnagyává nevezte ki Ramzan Kadirov csecsen vezetőt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szerdán történt kinevezéséről Kadirov csütörtökön számolt be a VKontaktye közösségi oldalon. Közölte, hogy vigyázzállásban hallgatta, ahogy Putyin személyesen olvasta be neki a kinevezési parancsot, és ismét „az elnök hűséges gyalogoskatonájának” nevezte magát, kifejezve készségét arra, hogy a legnehezebb parancsot is végrehajtsa „bármelyik kontinensen”. Köszönetet mondott Viktor Zolotov hadseregtábornoknak, az orosz nemzeti gárda igazgatójának, amiért a belügyminisztérium kötelékéből átvette az általa vezényelt fegyveres testülethez. 2009-ben Dmitrij Medvegyev akkori elnök Kadirovot rendőr vezérőrnaggyá nevezte ki. Az újdonsült gárdatábornok a VKontaktye-bejegyzésében azt is elmagyarázta, hogy az a két golyószóró, amelyekkel az amerikai beutazási „feketelistára” való felkerülése után a Telegramon általa megosztott fotón pózolt, a nemzeti gárda szigorúan őrzött fegyverzetéhez tartoznak. Állítása szerint a felvétel egy ellenőrzés idején készült, ezért nem kell „aggódni”.

A képaláírásnak az amerikai külügyminiszterhez intézett üzenete így szólt: „Pompeo, felvesszük a harcot! Ezután érdekesebb lesz (a játék)!” Kadirov a szövegre most nem adott magyarázatot. Az amerikai diplomáciai tárca hétfőn közölte, hogy Kadirov a feleségével és a két legidősebb lányával egyetemben nem kaphat beutazó vízumot az Egyesült Államokba, mert „durván megsértette” az emberi jogokat Csecsenföldön. Kadirov még aznap közzétette a golyószórós felvételt, majd kedden meghívta a szülőfalujába Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egyébként csütörtökön az oroszellenes amerikai politika folytatásának nevezte a csecsen vezető ellen meghirdetett szanckciót. A 43 éves Kadirov azt követően került hatalomra, hogy 2004-ben egy bombamerényletben életét vesztette az apja, Ahmad Kadirov, aki addig Csecsenföld elnöke volt. A csecsen vezető, aki kilencvenes évek közepén az apjával együtt még a szakadárok oldalán harcolt, mind otthon, mind külföldön keményen fellép a dzsihadisták és a csecsen függetlenségpártiak ellen.

A 2016-ban belföldi rendfenntartásra létrehozott, mintegy 340 ezer fős Roszgvagyija az orosz biztonsági tanács közvetlen alárendeltségébe tartozik. Feladata egyebek között a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a tömegoszlatás. A volt belügyi egységeket, valamint különleges és őralakulatokat magába tömörítő nemzeti gárda négy éve történt felállításával egyébként Putyin szakértői vélemény szerint megfosztotta Kadirovot a csecsenföldi belügyi „magánhadseregétől”. A Roszgvargyija egységeit ugyanis nem nemzetiségi alapon állították fel és azok a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól kikerülve a katonai körzetekbe tagozódtak be.

Fotó: MTI/ EPA/ Kazbek Vakajev

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés