Kormányinfó: itthon csökken az esetszám, de a környező országokban emelkedik

2020. július 9. 11:17
Nem zárható ki, hogy ismét szigorításokat kell még hozni – mutatott rá Gulyás Gergely.

A szerdai, egész napos kormányülésen hozott döntésekről számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. „Most is a vírusügyi helyzet értékelésével kezdődött a kormányülés, hiszen továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon” – mondta el Gulyás Gergely. A miniszter kifejtette: amíg nincs vakcina, addig a kormány folyamatos tájékoztatást kap az operatív törzstől a járványügyi helyzetről. „A tegnapi ülésen azt láttuk, hogy bár itthon az aktív megbetegedések száma csökken – és európai összehasonlításban is kiugróan jó számokat produkálunk – de a a környező országokban aggasztó adatok láttak napvilágot” – mutatott rá Gulyás Gergely. 

A miniszter a környező országok június 22-én és a mai napon közreadott esetszámainak adatait is a nyilvánosság elé tárta. Ez alapján: Horvátországban június 22-én 87 aktív esetszám volt, ami mára 934-re nőtt – ez 973%-os emelkedés. Szlovéniában 36-ról 223-ra emelkedett a fertőzöttek száma, Szerbiában 731-ről 3369-lett, Szlovákiában 113-ról 297-re, Ausztriában 449-ről 1086-ra nőtt, míg Bulgáriában 1606-ról 2917-re és Csehországban pedig 2650-ről 4453-ra emelkedett az esetszám az elmúlt bő két hétben.

Bár itthon csökken az esetszám, a környező országokban ez sajnos nem így van, ráadásul ott, ahol kisebb belföldi gócok alakultak ki, minden esetben külföldről hozták be a vírust” – mondta el Gulyás Gergely hozzátéve, hogy az operatív törzs ma is ülésezik és

nem zárható ki, hogy ismét szigorításokat kell még hozni.

A miniszter a nyári utazásokkal és nyaralásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „nyitva vannak a határok és amíg nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb”. Hozzátette, hogy ha valaki mégis külföldre megy, akkor a lehető legnagyobb óvatossággal járjon el. 

Uniós ülés

Jövőhéten csütörtökön és pénteken uniós tanácsülés lesz, ami egy óriási jelentőségű és hatalmas téttel rendelkező ülés lesz – mondta el Gulyás Gergely. Rámutatott, hogy soha nem fordult elő, hogy ez a közösség ilyen hatalmas közös adósságot vegyen föl. Kifejtette, hogy az unió 750 milliárd eurós hitel felvételére készül, amiből a tervek szerint 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként szerepelne, 250 milliárd euró pedig hitel formában a tagállamoknak állna rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban a miniszter rámutatott, hogy a projekt elnevezése – a Next Generation – nagyon cinikus, hiszen a következő generáció fizetheti majd vissza ezt a kölcsönt. Elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint ennek a hitelnek a törlesztése nyolc év múlva kezdődhet majd el és harminc évig fog tartani.

A magyar kormány véleménye mindig is az volt, hogy az eladósodás nem jó válság kezelés” – fogalmazott a témánál maradva Gulyás Gergely hozzátéve, hogy 2010-ben is az adósságcsökkentést választották. Szerinte eleve nem szerencsés az uniós mentőcsomag iránya, ugyanakkor teljes konszenzus kell ahhoz hogy ezt el lehessen fogadni. Rámutatott arra is, hogy a déli államokban sokkal rosszabb a helyzet mint nálunk ezért

Magyarország az unió szolidáris tagjaként a sajátunktól eltérő válságkezelési módot is hajlandó elfogadni és támogatni, de feltételekkel” 

– mondta.

Elmondta azt is, hogy ezt a hitelt együtt kell visszafizetni, ezért véleménye szerint olyan konstrukcióra van szükség, amely igazságos, ahol a gazdagok nem kaphatnak több pénzt mint a szegények. Kifejtette azt is, hogy ma a frakciók kezdeményezni fogják az Országgyűlés hétfői ülésének összehívását, ahol az Országgyűlés egy határozatban világos mandátumot ad a tárgyalásokra a magyar kormánynak. „Reméljük, hogy az unió képes a különbségeket félretéve, olyan döntést hozni, ami alkalmas lehet arra, hogy a nehezebb helyzetben lévő déli államok számára segítséget nyújtson” – fogalmazott. 

Kaleta-ügy

A gyermekvédelem helyzete is napirenden volt a tegnapi kormányülésen, ahol áttekintették a kiskorúak büntetőjogi védelmét – mondta el Gulyás Gergely megjegyezve, hogy a Btk. ebben a tekintetben is szigorúbb, mint korábban, ugyanakkor „mindaz, ami a konkrét esetben történt, az gyomorforgató és elfogadhatatlan és a lehető legszigorúbb ítéletért kiált”. Hozzátéve elmondta, hogy a kormány nyitott a Btk. ez irányú módosítására, de erről természetesen az Országgyűlésnek kell döntenie.

Többletjogokat kaphatnak az önkormányzatok

A kormányülésen áttekintették az Rbnb típusú szállásadók ügyét is. A miniszter ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy az Rbnb szabályozását teljes mértékben az önkormányzatokra bízzák. „Az együttélési szabályok kapcsán is sok vita alakult ki az egyes budapesti kerületekben, ezért a kerületeknek kell szabadságot adni a döntésben, nekik kell szabályozni az Rbnb lehetőségeit”. A gyakorlatban ez a teljes szabadságtól a teljes tilalomig bármi lehet – mutatott rá a miniszter.  

Nemzeti konzultáció

Eddig 232 ezer kérdőív érkezett vissza ez azt mutatja –, miután a fele még postán van – hogy az érdeklődés jelentős – fogalmazott Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: „sokféle magatartást láttunk a demokráciákban, de egyet nem tudunk megérteni, hogy ha valaki egy kérdőív kitöltésétől akarja megfosztani az állampolgárokat”.

A véleménynyilvánítás lehetőségét mindenkinek biztosítani kell 

– hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(Mandiner)

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nézz már rá lényegében az összes európai ország görbéjére!
Tényleg akkoriban tetőzött lényegében mindenhol:

- Nyugat-Európában a nagy számok drasztikusan csökkeni kezdtek
-Kelet-Európában pedig szinte a nullához laposodott a görbe

Most meg láthatóan van némi "helyzet" Kelet-Európában.
De csak orbánozz vígan, ha ez éltet.

Szerintem itt még nem a "robban" ige a legmegfelelőbb, de tagadhatatlanul van egy nekilódulás immár Kelet-Európában (amely március-áprilisban eléggé megúszta még).

Mi?

A cikkben legalább 15 tény/állítás szerepel, melyik lenne a hazugság, és miért?

Ha dobogós is lenne a bitangok között (bár ezt sem igazán értem, mit jelent), az nyilvánvalóan nem azért lenne, mert azt mondta, hogy május 3-án lesz a tetőzés (és ténylegesen is akkor volt, voltaképpen az összes európai országban).

(Elég nehézkes veletek kommunikálni... picit olyan, mint amikor idegen nyelven próbálkozik az ember.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés