Örökös tagjává választotta Szathmáry Eörsöt az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet

2020. július 07. 18:46

Az 1800 tagot – közöttük 88 Nobel-díjas kutatót – számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából.

2020. július 07. 18:46
null

„Örökös tagjává választotta Szathmáry Eörsöt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO)” – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága kedden az MTI-vel. 

„Szathmáry Eörs egyike annak a 63 vezető kutatónak a világból, akiknek az élettudományok terén elért kiváló teljesítménye elismeréseként most örökös tagságot adományozott a rangos szervezet” – olvasható a közleményben. Az 1800 tagot – közöttük 88 Nobel-díjas kutatót – számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából. Az 52 új tag az EMBO kormányközi finanszírozást biztosító szervezetének, az Európai Molekuláris Biológiai Konferenciának (EMBC) 18 tagállamából érkezik, a 11 társult tag pedig Ausztráliából, Kanadából, Chiléből, Indiából, Japánból, Szingapúrból, illetve az Egyesült Államokból.

Mint írják, a szervezetbe való bekerülés alapját a tudományos kiválóság és az úttörő kutatótevékenység jelenti.

Az újonnan csatlakozók az élettudományok számos területén végeznek kutatásokat: többek között az idegtudomány, a növénybiológia, a sejtbiológia, a szignáltranszdukció (jelátvitel), a fejlődés, a molekuláris medicina és az immunológia terén. A közlemény idézi Maria Leptint, az EMBO igazgatóját, aki szerint az új tagok mindegyike Európában és világszerte hozzájárult az élettudományok terén folyó kutatások sikeréhez. „Az EMBO tagjai a szervezetben végzett munkájuk révén támogatják a tehetséges kutatókat, ösztönzik az együttgondolkodást, hozzájárulnak a tudományos kiválóságra törekvő nemzetközi kutatási környezet fejlesztéséhez, és egyúttal a jövő építéséhez” – hangsúlyozta az igazgató.

Az EMBO tagjai több módon is aktív szerepet vállalhatnak a szervezet munkájában: tisztséget tölthetnek be az EMBO Tanácsában és bizottságaiban, fiatal kutatókat mentorálhatnak, illetve részt vehetnek különböző tevékenységekben, mint amilyen például a megalapozott tudománypolitika népszerűsítése. Emellett támogatják a szervezetet abban, hogy a legmagasabb minőséget tudja biztosítani az EMBO jövőbeni tagjainak, a posztdoktori kutatóknak a kiválasztásában, a szervezet által kínált kurzusok és workshopok kialakításában. Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet 1963 óta ismeri el az élettudományok kiváló kutatóit tagjaiként – ekkor választotta meg az EMBO Tanácsa az első 150 tagot. „Azóta a tagok minden évben új tagokat jelölhetnek, illetve választhatnak, akik csatlakozhatnak az egyre bővülő illusztris kutatói közösséghez” – áll a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. július 09. 04:13
A szóban forgó szervezet legközelebbi rendezvényének a címe: nemi szerepek és akadémiai hatásuk. Ez nem tudományos szervezethez méltó téma.
A teremburáját
2020. július 08. 21:47
Számoljunk csak egy kicsit! Élet-és orvostudományból évente tüntetnek ki valaki(ke)t, általában 2-3 kutatót. (88:3= 29) tehát az utóbbi 30 év valamennyi Nobel-díjasa ezen a szakterületen mind tagja ennek az illusztris társaságnak? Az OK, hogy élettudományok, de mind genetikával foglalkozna, ugyanis a molekuláris biológia ezt jelenti! Ráadásul miért lenne tagja egy amerikai vagy ázsiai ennek a társaságnak, hiszen az orvosi Nobel-díjakat rendszerint ők kapják. A díjat gyakran életműdíjként idős tudósok kapják, igencsak kétlem, hogy élne 88 európai Nobel-díjas ebből a szakterületről! Ha ennyi nem igaz a hírből, akkor mennyi az igaz? S Sz Eö. vajon milyen konkrét kutatásával érdemelte ki a tagságot? S ki javasolta rá?
matykox
2020. július 08. 20:28
Ásít, lapoz. Ez a Szathmáry egy farok.
Nehidd El
2020. július 08. 11:30
"Az 1800 tagot - közöttük 88 Nobel-díjas kutatót - számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából." Most ezt a hatalmas dicsőséget vessük össze Freund Brain prize-ával, amelynek presztízse (és értéke) kb. megegyezik a Nobel-díjéval, és amelyet Freund a világon elsőként kapott megosztva két másik magyarral együtt, de hármójuk közül egyedül ő az, aki Magyarországon élt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik