Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt

2020. június 29. 13:15
Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálása halálos összecsapásokhoz vezethet – figyelmeztetett Michelle Bachelet.

Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos a ciszjordániai annexiós tervek leállítására szólította fel Izraelt hétfőn, és jelezte, hogy megítélése szerint a területek bekebelezése jogsértő lenne. Figyelmeztetett, hogy Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálása halálos összecsapásokhoz vezethet.

Az annexió illegális. Punktum” – hangsúlyozta közleményében Bachelet. „Komolyan aggódom, hogy akár a legkisebb terület elcsatolása is fokozott erőszakhoz vezethet, illetve emberéletekbe kerülhet, miközben falakat húznak fel, biztonsági erőket telepítenek és a két lakosság egyre közelebb kerül egymáshoz” – tette hozzá. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás. A különböző palesztin szervezetek már tüntetésekre, az úgynevezett „Harag napjára” szólítottak fel szerdára az izraeli tervek elleni tiltakozás jegyében.

Izrael az eredeti elképzelések szerint július elsejével a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását, összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A tervet a palesztinok és az arab országok is elutasítják.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés