Mirkóczki Ádám a koronavírus-járvány eredményezte különleges jogkörrel visszaélve egymaga döntött Eger egy jelképének értékesítéséről

2020. június 26. 15:39
A helyi Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője szerint az egri polgármester visszaélt jogaival.

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő veszélyhelyzetet, az abban biztosított rendkívüli jogkört és felhatalmazást kihasználva, azokkal visszaélve döntött a város polgármestere a Senator ház eladásáról – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának vezetője Egerben. Oroján Sándor hangsúlyozta: „a helyi Fidesz-KDNP-frakciószövetség minden eszközzel igyekszik megakadályozni a város egyik ékszerdobozának, jelképének, családi ezüstjének kiárusítását, Eger privatizációpárti polgármesterének ámokfutását”. A 300 éves, műemléki környezetben és műemléki védettség alatt álló Senator házat meg kell tartani a város, az egri emberek tulajdonában, ehhez azonban szükség van minden egri polgár támogatására – tette hozzá. A frakcióvezető aláhúzta: számukra fontos az egriek vagyonának védelme. „El a kezekkel a Senator háztól, az nem eladó” – üzenik a polgármesternek azzal az online petícióval, aláírásgyűjtéssel is, melyet a frakciószövetség honlapján, az egripolgarokhaza.hu weboldalon indítottak. Emellett közgyűlési beadványban is követelni fogják az ingatlan értékesítésére vonatkozó rendelet visszavonását, mert a Senator ház sorsa nem politikai kérdés, hanem becsületbeli ügy – fogalmazott.

Oroján Sándor szerint Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) polgármester 180, „a közgyűlést megkerülő, egyeztetés, illetve szavazás nélküli határozatot hozott egrieket érintő, ám a vírussal össze nem függő kérdésekben” a járvány idején érvényes veszélyhelyzet során. A Senator házat érintő döntés ebben a sorban a 176., azaz „a városvezető az utolsó pillanatokat használta ki arra, hogy megpróbálja az egri vagyon egy komoly és szimbolikus részét eladni, privatizálni” – fűzte hozzá. „Úgy tűnik, a baloldal semmit sem tanult és felejtett, semmit nem változott Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon óta, ma is ugyanazok a privatizátorok alkotják, akiket a magyar emberek egyszer már megelégeltek és elküldtek.” Újságírói kérdésre válaszolva Oroján Sándor jelezte: álláspontjuk szerint a város felelőssége köztulajdonban tartani az egriek épített örökségét, melyet bérbe lehet adni, de eladni nem szabad. Kitért arra is, hogy Mirkóczki Ádám a döntést nem indokolta, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.-t bízta meg az adásvétel lebonyolításával.

Ugyancsak kérdésre reagálva a frakcióvezető közölte: számít arra, hogy a polgármester pénzhiányra hivatkozva igyekszik kiállni a határozat szükségszerűsége mellett. Ennek azonban ellentmond, hogy a megyeszékhely költségvetése 600 millió forint tartalékkal rendelkezik, míg „az előző városvezetés gazdálkodásának eredménye”, hogy a tavalyról áthúzódó pénzmaradványként ezt további 2 milliárd forint egészíti ki – mondta. Az ország jövő évi költségvetés-tervezete a helyhatóságok „kivéreztetésének” vádját is cáfolja, hiszen az ideinél 16 százalékkal magasabb támogatást irányoz elő az önkormányzatok működési kiadásainak finanszírozására. Ez 2021-ben csak Eger számára mintegy 400 millió forintos többletet jelent majd - zárta szavait a frakcióvezető.

(MTI)

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi különös. Szokásos ballib mentalitás.

Így igaz.
Érdekelne az egriek véleménye.

Gondolom már a hvg és az index címlapján van a hír, diktatúrát kiáltott az összes ellenzéki párt, és elítélő közleményt adott ki a Helsinki Bizottság, a TASZ és az Amnesty International, valamint készülnek a cikkek a külföldi lapokban...

Mindjárt meg is nézem.

Szia! Nem tudtam, de örülök:-)

Ezek szerint most vasárnap nem nyerne Mirkoczki?

Akkor szépen alakul.

Tanulópénz a választóknak. Tíz év alatt sokan elfelejtették, milyen is a ballib irányítás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés