Az új választás gondolata már jóval az Ibiza-videó előtt benne lehetett a pakliban

2020. május 29. 22:35

Heinz-Christian Strache
Demokrata
Amikor határozottan nemet mondtam az ENSZ migrációs paktumának aláírására, egy csapásra megváltozott a légkör a koalíción belül. Interjú.

„Cui prodest? Kinek állhatott érdekében az ön visszalépése? Sebastian Kurznak vagy korábbi alakulatának, az Osztrák Szabadságpártnak?

Nyilvánvaló, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) sem a visszalépésemből, sem a későbbi kizárásomból nem profitált. Minél jobban eltávolodik tőlem az FPÖ, annál inkább eltávolodnak a szavazói is. A legtöbb választó tudja, hogy az Ibiza-botrány semmit nem változtatott a politikai programom helyességén. De én is tisztában voltam azzal, hogy egy ilyen PR-atomrobbanás után, mert ez az volt, sem több, sem kevesebb, le kell vonnom a konzekvenciát. Lemondtam az alkancellári tisztségemről, hogy az FPÖ nélkülem folytathassa az irányításom alatt megkezdett közel másfél évtizedes munkát. De sajnos kiderült, hogy a hajdan a második vonalba tartozó politikusok nem képesek a pártot sikeresen tovább vezetni.

Kikre gondol?

Norbert Hofer számára az ideális FPÖ az ÖVP féregnyúlványa, Herbert Kicklnek viszont a magyar Jobbik nyers erőből politizáló változata tetszik. Mindkettőjüknek esélyt teremtettem a visszalépésemmel, de nem éltek vele. Az FPÖ támogatottságának zuhanása logikus következmény. Sebastian Kurz viszont közben akadálytalanul kiépíthette a hatalmát: koalíciós partnerét, a Zöldeket orruknál fogva láncon vezeti körbe a porondon, az ellenzék pedig gyenge.

Utólag mit gondol, meg lehetett volna menteni az ÖVP–FPÖ-koalíciót, vagy Sebastian Kurz mindenáron be akarta fejezni a közös kormányzást?

2019 elején, amikor határozottan nemet mondtam az ENSZ migrációs paktumának aláírására, egy csapásra megváltozott a légkör a koalíción belül. Kurznak és az ÖVP-nek világos lett, hogy az alkancellár nem egy zöldfülű játszópajtás, hanem egyenrangú partnerként, szemmagasságban kormányoz vele. Valószínűleg ez a hatalomvágyó Kurznak hosszú távon eleve elviselhetetlen volt.

Vagyis?

Nagyjából biztos vagyok benne, hogy az új választás gondolata már régóta, jóval az Ibiza-videó előtt benne lehetett a pakliban. Ezért fáj különösen, hogy ürügyet szolgáltattam az ÖVP-nek a jól működő és népszerű kormánykoalíció felrobbantására, amely szerintem a jelen kihívásaira gyorsabban és határozottabban reagált volna. Azzal, hogy lemondtam az alkancellári tisztségemről, az új választás kiírása okafogyottá vált. Meg lehetett volna menteni a koalíciót, de Kurz nem tartotta a szavát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés