Nem az őszödi beszéd, hanem a megszorítások vezettek a Fidesz 2010-es győzelméhez!

2020. május 26. 13:03

Jámbor András
Facebook
A kerek 14. évforduló kapcsán a Fidesz bősz „őszödibeszédezésbe” csapott.

„A kerek 14. évforduló kapcsán a Fidesz bősz őszödibeszédezésbe csapott. Márpedig a modern magyar politikatörténet egyik legnagyobb hazugsága, hogy az őszödi-beszéd lett volna sorfordító a 2006-os évben. Sokkal inkább a nyáron bejelentett megszorítások, és a későbbi rendőri erőszak volt az amely szétverte az MSZP támogatottságát.

Persze az őszödi beszéd mitikusságának hangsúlyozása igazi identitáspolitikai összecsapás a DK és a Fidesz között, amelyet mindkét félnek érdeke hangsúlyozni. Pedig a 2006-os eseményeknél semmi se bizonyítja jobban, hogy valójában nem az elitharcok tudnak nagy töréseket végbevinni a politikában. 2006-ban akkor omlott össze az MSZP támogatottsága, vesztette el a szavazói közel harmadát (hogy az őszödi beszéd és a TV Székház ostroma után még kicsit emelkedjen), amikor az alábbi megosztóritásokat vezették be:

»Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 10-14 százalékkal a villany ára, két százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, drágul a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő. Gyurcsány szerint nem kell félni, nem fog fájni« – írt akkor az Index.

Persze ennek a hatásnak, az emberek megsaroclásának hatását valahogy a mainstream liberális politikai és gazdasági elemzők mindig kifelejtik ennek az évtizednek a történetéből. Pedig a mostani Orbán-rendszernek ez a megszorító csomag ágyazott meg hosszú távon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És milyen érzés most Fletó egyik táskáját hordozni, Jámbor elvtárs?

Ez a Jámbor egyre butább.

Természetesen egy folyamatról volt szó, ami nem más, mint az MSZP-SZDSZ 8 éves kormányzása... amely tragikus és abszurd folyamatnak a veleje az őszödi beszéd.

Nem, az egész balos kormányzás vezetett a Fidesz 2010-es győzelméhez. Ami csak lehetett, azt "elq..rták". Azóta is tart a baloldal ámokfutása, most ellenzékben, mert ellenzéknek is csapnivalóak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés